četrtek, september 14, 2006

Zgleden nacionalni arhiv

Seveda je nizozemska znanost v kontekstu velikosti države velesila, zaradi vendarle skromnejše teritorialne velikosti in množičnosti prebivalstva pa je primeren vzorec za občudovanje in najbrž za posnemanje s strani podobnih manjših držav. Zato si je tudi njihov nacionalni arhiv znanstvene produkcije DARE vredno ogledati in bi ga morda veljalo izkoristiti kot model za ureditev našega domačega nacionalnega znanstvenega depozitnega arhiva. Naj poenostavljeno predstavim ta arhiv, ki ga sestavljajo tri baze:
(1) "DAREnet" je servis odprtega dostopa za preiskovanje akademske raziskovalne proizvodnje na Nizozemskem. Je zbirka, ki omogoča digitalni dostop do materialov v polnem testu brez omejitev. Obsega ta trenutek 75.299 digitalnih enot, ki so jih prispevale vse holandske univerze, znanstveni inštituti, akademija znanosti in umetnosti (KNAW) in znanstvena agencija (NWO).
(2) "Cream of Science" sestavlja 45.414 znanstvenih publikacij izpod peresa več kot  200 najuglednejših holandskih znanstvenikov.
(3) "Promise of Science" vsebuje preko 10.000 doktorskih elektronskih disertacij vseh holandskih univerz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar