sobota, marec 03, 2007

Za učinkovito spletno iskanje

Pri Recherchen Blogu sem si drznil "ukrasti" njihovih deset nasvetov za učinkovito iskanje v spletu in jih prevedel:

1. Namesto, da s preiskovanjem pričnemo na slepo in "v živo" je priporočljivo, da si pred tem skiciramo svojo temo in izberemo ustrezna gesla (morda vam bo v pomoč metoda miselnih vzorcev).

2. Ne iščimo zgolj z enim geslom ampak razmislimo tudi o sorodnih in sinonimnih geslih.

3. Pri enostavnih preiskovanjih preskusimo geslo kar neposredno v internetnem naslovu; npr. za geslo "novice" iščemo www.novice.si. Deluje zlasti dobro z imeni podjetij. 

4. Pri iskanju obsežnejših tem je dobro, če najprej uporabimo indeksne brskalnike npr. Yahoo ali Web.de ali Google Index.

5. Brskalnike uporabljajmo smotrno; ne zgolj z enostavnim vpisom gesla v iskalno polje, ampak se sezanimo tudi s posebnimi oz. dodatnimi ukazi s katerimi učinkovitost iskanja močno povečamo. Npr. Google

6. Mnogi brskalniki ponujajo razširjeno listo iskalne pomoči; uporabite jo. Npr. Google --> Napredno iskanje

7. Za skoraj vsako temo so na voljo tudi specialni brskalniki. Preverite možnosti npr. www.suchlexikon.de  ali search-engines

8. Našli ste zanimive zadetke? Uporabite iskalno funkcijo brskalnika. S tipkami CTRL+F jo odprete in nato v dokumentu poiščete relevantna gesla.

9. Natančno preglejte najdene spletne strani in informacijam ne zaupajte slepo; vedno se vprašajte kdo je avtor strani in kakšne namene ima.

10. Dobre vire arhivirajte v Zaznamke (Bookmarks, Favorites) ali pa jih shranite v socialnih arhivih zaznamkov npr. del.icio.us. Tako so vam dostopni od vsepovsod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar