sobota, april 05, 2008

SCIEnCE

Na spletu SCIEnCE je sprožena zanimiva pobuda o ponudbi raziskovalnih idej, preden jih pričnemo raziskovati, v presojo kolegom na spletu: v komentiranje in dopolnjevanje. Kakršnakoli že bo usoda te pobude, saj lahko zbuja tudi pomisleke, ji v stranskem učinku morda uspe zagotoviti uporabne spletne aplikacije za sodelovalno raziskovanje, npr. v obliki prilagojene wiki platforme.

3 komentarji:

  1. Tole je pa super ideja. Pri nas na FF je na podiplomskem študiju sicer "predstavitev" raziskovalnih metod z diskusijo, vendar se seveda diskusije izpred par let izgubijo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni6:18 pop.

    Odlična ideja. In hvala za dobre prispevke. Vaš blog sem danes prečesal in odkril veliko zanimivosti.

    Hvala za trud.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za prijazne odmeve na zapis; sam sem velik zagovornik novih oblik znanstvenega komuniciranja, podprtega s spletno rabo. Seveda pa ima zadeva tudi senčne strani, predvsem kar zadeva zaščito avtorstva idej, vendar se bi z ustreznim načrtovanje npr. wiki platform tudi to dalo urediti na način, kot velja za vsako prvo objavo. Potrebno je zagotoviti varno vzdrževanje spletnih resursov vključno z zaščito nepooblaščenega dostopa do določenih vsebin, na drugi strani pa uporabiti izvedbo sporočanja rezultatov, ki omogoča njihov hiter prenos do uporabnikov. Sam, kot ste najbrž lahko ugotovili iz drugih vsebin tega bloga, sem izrazit zagovornik načina "odprtega dostopa" (open access). Dobrodošel bo vsak prispevek v obliki predlogov predvsem pa ev. izkušenj s takimi rešitvami.

    OdgovoriIzbriši