torek, april 01, 2008

Obvestila CTK, april 2008

OBVESTILA PORTALA DiKUL, http://dikul.uni-lj.si, http://dikul.blogspot.com

Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani – blog in RSS kanal

Še enkrat Vas obveščamo, da bodo informacije v zvezi z Digitalno knjižnico Univerze v Ljubljani odslej dostopne tudi na blogu in sicer na spletnem naslovu http://dikul.blogspot.com. Informacije lahko spremljate tudi preko RSS kanala Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani. Spletni naslov za RSS je http://dikul.blogspot.com/feeds/posts/defaultČe ne želite prejemati več obvestil po e-pošti, sporočite na naslov miro.pusnik@ctk.uni-lj.si.

Angleška verzija portala DiKUL
Vse uporabnike obveščamo, da smo namestili vse module portala DiKUL tudi v angleškem jeziku (tudi protokol za prijavo v osebni profil, izbore za hitro iskanje etc). Tako bodo tudi tuji študentje in zaposleni na UL lahko nemoteno uporabljali storitve portala.
Težave pri oddaljenem dostopu ter uporabi osebnih profilov
Če z brkljalnikom MS IE 7.0 poskušate priti do obrazca za oddaljeni dostop, se vam lahko včasih zgodi, da imate težave...(več na http://dikul.blogspot.com/2008/03/certifikat-za-oddaljeni-dostop.html). Prav tako smo dobili veliko klicev, da uporabniki ne morejo uporabljati osebnega profila ter popolnega  dostopa do portala od doma. Ugotovili smo, da je šlo praktično v vseh primerih za enak razlog – neurejen vpis v izbrano knjižnico (več na http://dikul.blogspot.com/2008/03/prijava-v-osebni-profil-in-vpis-v.html).  
Arhivi American Chemical Society na UL dostopni v celoti

Do lani smo na Univerzi v Ljubljani imeli dostop do revij iz paketa American Chemical Society le od leta 1995 naprej. V letošnjem letu pa so dostopni tudi arhivi vseh 49 revij iz tega servisa. Licenčni pogoji so podobni, kot pri večini ostalih servisov z e-revijami - iz prostorov UL in knjižnic na UL za vse uporabnike, z oddaljenim dostopom le za študente in zaposlene UL. Servis je nameščen tudi za iskanje v portalu DiKUL. Tekoče naročene revije (1995-2008) zagotavlja CTK, arhivi pa so dostopni zahvaljujoč Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Portal e-revij UL
Do letošnjega leta smo za uporabo e-revij na UL uporabljali uporabniško platformo Ebsco EJS. Zaenkrat platforma ostaja še vnaprej, namenjena pa je uporabi e-revij, ki jih za UL zagotavlja Ebsco (ne revij iz servia Ebsco Host, da ne bo pomote). Hkrati lahko na portalu še zmeraj dotopate do enakega fonda e-revij, kot je bil do letošnjega leta, ne pa do tekočih letnikov. Za celovitejšo uporabo e-revij UL vam priporočamo uporabo Kataloga e-revi v portalu DiKUL (http://sfx.uni-lj.si/sfxlcl3/az/).
Spremembe v kategorijah Zdravstvene vede in Medicina
V dogovoru z informatiki iz Centralne medicinske knjižnice ter knjižnice Visoke šole za zdravstvo smo za področje medicine dodali novo kategorijo Medicina, v dosedanji kategoriji Zdravstvene vede pa se nahajajo informacijski viri, bolj primerni za babištvo, delovno terapijo, fizioterapijo, ortopedsko tehniko, radiološko tehniko, sanitarno inženirstvo ter zdravstveno nego. V kategoriji Medicina boste lahko uporabljali vire, ki so dosedaj bili v kategoriji Zdravstvene vede. Spletna povezava do kategorije Medicina je http://dikul.uni-lj.si/V/?func=meta-1&mode=simple&Init_type =CategoryList&category=Medicina&sub_cat=ALL za kategorijo Zdravstvene vede pa http://dikul.uni-lj.si/V/?func=meta-1&mode=simple&Init_type%20=CategoryList&category=Zdravstvene%20vede&sub_cat=ALL.

Portal DiKUL - pomoč

Pomoč uporabnikom tel: 041 756 308, e-mail:dikul-help@ctk.uni-lj.si

OBVESTILA CTK-ja, http://www.ctk.uni-lj.si, http://blog.uni-lj.si

CTK – blog in RSS kanal

Obveščamo Vas, da bodo informacije v zvezi z CTK in Digitalno knjižnico Univerze v Ljubljani odslej dostopne tudi na blogu in sicer na spletnem naslovu http://blog.ctk.uni-lj.si. Informacije lahko spremljate tudi preko RSS kanala Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani. Spletni naslov za RSS je http://blog.ctk.uni-lj.si/feeds/posts/defaultČe ne želite prejemati več obvestil po e-pošti, sporočite na naslov miro.pusnik@ctk.uni-lj.si.

Tečaji v CTK-ju, april 2008

V okviru rednega usposabljanja uporabnikov CTK-ja Vas v aprilu vabimo na sledeče tečaje:
Uporaba orodja za upravljanje osebnih bibliografskih zbirk EndNote Web 2.0  7. april
Portal DiKUL 8. april
Uporaba elektronskih revij in elektronskih knjig 9. april
Metode učinkovitega znanstvenega informiranja v sodobnem spletnem okolju 10. april
Uporaba bibliografske zbirke CSA Illustrata 15. april

Informacije in prijavnice dobite pri informatorju v čitalnici CTK-ja ter na spletni strani: http://www.ctk.uni-lj.si/izobrazevanje/. Izpolnjeno prijavnico oddajte pri informatorju ali pošljite na naslov: CTK Ljubljana, Trg republike 3, SI-1000 Ljubljana; tel. 01 2003 445, fax 01 251 4128; e-pošta:miro.pusnik@ctk.uni-lj.si. Za predstavitve informacijskih virov za posamezna strokovna področja se lahko dogovorite posebej. Kontaktni osebi sta g. Iztok Skulj (soba 111,tel. 01 2003 430, fax 01 251 4128; e-pošta: iztok.skulj@ctk.uni-lj.si) ter Miro Pušnik (soba 209, tel. 01 2003 445, fax 01 251 4128; e-pošta:miro.pusnik@ctk.uni-lj.si). Po predhodnem dogovoru ter ob ustreznih tehničnih pogojih izvajamo tečaje tudi v postorih Univerze v Ljubljani ter v prostorih drugih zainteresiranih organizacij. Vsi tečaji so brezplačni!

Knjižne novosti CTK-ja, jan.-feb. 2008

Izšla je prva letošnja številka e-publikacije Knjižne novosti CTK-ja. Prinaša podatke za 526 novosti iz različnih strokovnih področij. Publikacija je dostopna na spletnem naslovu http://www.ctk.uni-lj.si/Knjiznica/knjizne-novosti/2008-1.html.

Vljudno vabljeni k uporabi virov in storitev Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani ter knjižnic Univerze v Ljubljani.

Sporoča: Miro Pušnik, Oddelek za razvoj in svetovanje CTK, Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani http://dikul.uni-lj.si, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, tel. 01 2003 445

Ni komentarjev:

Objavite komentar