četrtek, februar 23, 2006

Eprints..., kje si, kje?...

Stevan Harnad sporoča, da sta se pri Eprints dve storitvi preimenovali:

Nekoč Institutional Self-Archiving Policy Registry se bo poslej imenoval »Register pravil o arhiviranju materialov v odprtem dostopu« - The Registry of Open Access Repository Material Archiving Policies (ROARMAP).

Prejšnji seznam Journal Policies - Self-Archiving Policy By Journal  bo dobil ime »Seznam ROMEO o pravilih revij in založnikov za samoarhiviranje« - The ROMEO Journal/Publisher Self-Archiving Policy Directory.

Spomnimo se, da so nedavno tega spremenili tudi ime Eprints Institutional Archives Registry in sicer v »Register arhivov (repozitorijev) odprtega dostopa« - Registry of Open Access Repositories (ROAR).

Pa beseda o tem, kaj je Eprints. Preberimo na njihovi spletni strani: »…EPrints je na eni strani (programsko) orodje  in kristalizacija neke filozofije na drugi. Zagotavlja, da so raziskave dostopne vsem in omogoča akademskim ustanovam, da oblikujejo svoje lastne raziskovalne arhive (repozitorije).«

Škoda; če pogledamo v seznam koliko slovenskih arhivov je vključenih v to hvalevredno iniciativo najdemo zgolj arhiv ePrints.FRI na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Morda prav zato, ker deluje v programju GNU EPrints. Kljub temu, da imamo v Sloveniji še nekaj arhivov odprtega dostopa ti žal niso registrirani. Tudi ne v vzporednem oz. konkurenčnem seznamu odprtovstopnih arhivov OpenDOAR, kjer prav tako najdemo samo FRI arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar