sobota, januar 31, 2009

Proverbiarium 98

Ne supra crepidam sutor iudicaret.
(Slovenci imamo čudovit Prešernov rek, ki je prevod gornjega: Le čevlje sodi naj kopitar, ki pa je nastal v nekem drugem kontekstu.)

Ne sus Minervam.
(Svinja naj ne poučuje Minerve. Pomensko: Naj neuk ne uči pametnejšega od sebe.)

Ne ullum pilum boni viri habet.
(Na njem ni niti dlake dobrega človeka.)

nedelja, januar 25, 2009

Ogljikov odtis in šola

Tale JISCov podkast nam ponuja razmišljanje prof. Petra Jamesa iz Univerze Bradford o tem, kako lahko k zmanjševanju svojega ogljikovega odtisa prispevajo visokošolske ustanove, zlasti v segmentu informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT). In kako se na trajnostnost odziva eden najvplivnejših dejavnikov IKT, podjetje Google, lahko preberemo >tukaj.

OA sporazum UC in založbe Springer

Knjižnice kalifornijske univerze (UC) in založba Springer so sklenile pilotni sporazum  o uveljavitvi odprtega dostopa  (Open Access – OA) za objave avtorjev 10 univerzitetnih kampusov te univerze. Začenši z objavami v letu 2009 bodo članki vključeni v znano Springerjevo ponudbo Open Choice s takojšnjim odprtim dostopom in v okviru nc licenčne rešitve Creative Commons. Ob tem bodo članki vloženi tudi v bazo digitalne knjižnice  California Digital Library's eScholarship Repository.

sobota, januar 24, 2009

YouTube v vlogi iskalnika

Ob številnih drugih rabah v katerih se nam ponuja portal YouTube, pogosto zanemarimo možnost, da lahko z njim prikličemo tudi koristna, dobro ilustrirana navodila. Pa poskusite: prikličite YouTube in v iskalno polje vtipkajte “Google Scholar” (narekovaje bomo dodali zaradi natančnejšega iskanja).  Že prvi ponujeni video spot vam bo postregel z osnovnimi napotki za rabo iskalnika Scholar.

Gotovo veste, da so na YouTube tudi obsežnejši portali, ki predstavljajo pomembnejše dejavnosti, ustanove, osebnosti ipd. Tako je prav v teh dneh rimokatoliška Cerkev odprla svoj kanal The Vatican.  No, meni je posebno všeč kanal ScienCentral, ki nam ponuja zanimiv nabor video spotov za področje znanosti. Univerza MIT ima med drugim kanal, kamor vključuje obsežen material, ki je del njihove iniciative OpenCourseWare. Najdete lahko tudi portal Richarda Dawkinsa s številnimi razgovori in intervjuji tega izjemnega evolucionista.

Proverbiarium 97

Quaelibet ex proprio fructu cognoscitur arbor.
(Vsako drevo prepoznamo po njegovem plodu.)

Quae mala cum multis patimur, leviora videntur.
(Nesreče, ki jih prenašamo z mnogimi, se zdijo lažje.)

Quae nocent, docent.
(Kar škoduje, uči.)

ponedeljek, januar 19, 2009

Slovenski portal za podporo poslovanja

Podjetniki najbrž že v veliki meri poznajo portal FindInfo. Če preberemo predstavitev: “Portal FinD-INFO je finančni, računovodski, davčni in pravni portal z enotno razvrstitvijo posameznih vrst vsebin. Uporabnikom omogoča enostavno iskanje odgovorov na finančna, računovodska in davčna vprašanja s povezavami na veljavne pravne podlage.”

Portal med drugim npr. ponuja orodja za izračun plač, avtorskih honorarjev in izračun obresti, davčne izračune, pregled računovodskih standardov; skratka kazalo vsebuje preko trideset različnih vsebin, med drugim tudi dostop do zaledja bogatega nabora pravnih informacij, ki ga sicer pripravlja za spletno uporabo zelo uveljavljena spletena hiša Ius Software z znanim portalom pravnega informacijskega sistema Ius Info.

Za uporabo portala se morate na servis naročiti, pri čemer manjše potrebe pokrivate že s pavšalom,  za večje angažiranje orodij na portalu pa velja plačilo obsega uporabe. Če se želite seznaniti z možnostmi portala lahko prodobite tudi možnost brezplačne poskusne uporabe.

nedelja, januar 18, 2009

AuthorMapper

Zanimiv iskalnik, ki ga ponuja založniška hiša Springer se imenuje AuthorMapper. Omogoča geslovno iskanje avtorjev raziskovalnih objav in njihovo geografsko lociranje na zemljevidu. Prav tako je naročnikom SpringerLink servisa omogočen dostop do polnega teksta člankov in tudi iskanje povezanih raziskovalcev na zemljevidu.

Darwin’s Gift

V počastitev dvestoletnice rojstva Charlesa Darwina in v čast 150-letnice izida njegove ključne knjige  “On the Origin of Species” je revija Lancet izdala izjemno monografijo “Darwin’s Gift”, s predgovorom in 16 eseji o vplivih Darwinovega dela na razvoj naravoslovja in človekove  misli. Delo je na voljo kot elektronska knjiga  v odprtem dostopu, mogoče pa jo je tudi natisniti ali pa naložiti na prenosne elektronske medije.

Social Mention

Social Mention je iskalnik, ki išče v družabnih omrežjih prispevke uporabnikov na blogih, v zbirkah zaznamkov in video spotov ter v novičarskih in mikroblogerskih servisih.

Posodobljen Biblioblog

Ekipa Bibliobloga je posodobila svoj blog, ki bo zdaj gotovo še bolj funkcionalen. Ko bi se le še več slovenskih bibliotekarjev in informatikov odločili za tako obliko komunikacije z uporabniško sfero. To bi brez dvoma odprlo dodatne vzpodbude, ki bi naše javno knjižničarstvo še hitreje pripeljale v Knjižnico 2.0.   

sobota, januar 17, 2009

Proverbiarium 96

Senatores boni viri: senatus autem mala bestia.
(Senatorji so dobri možje: a senat je zlobna zver.)

Senectus est natura loquacior.
(Starost je po naravi klepetava.)

Senectus insanabilis morbus est.
(Starost je neozdravljiva bolezen.)

petek, januar 16, 2009

Obvestila Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani

Kolega Miro Pušnik je razposlal prijateljem januarska obvestila in čeprav o vseh novostih poroča tudi na svojem blogu, jih zbrana vendarle posredujem še tukaj:

Katalog e-knjig Univerze v Ljubljani

Sporočamo vam, da boste e-knjige lahko uporabljali tudi s pomojo Kataloga e-knjig Univerze v Ljubljani. Trenutno je na voljo poskusna verzija, v kateri nekateri servisi še manjkajo. Do servisa lahko dostopate na http://www.ctk.uni-lj.si/eva/knjige ali s portala DiKUL http://dikul.uni-lj.si.

Safari Books Online

Uporabniki knjižnic Univerze v Ljubljani lahko od letos dostopajo do  novega paketa e-knjig Safari Books Online ponudnika Proquest. Safari Books vsebuje knjige iz področja računalništva, informatike ter delno tudi s področja ekonomije. Trenutno je dostopno 236 naslovov knjig, zanimivo pa je to, da se bodo naslovi v tem paketu občasno menjali. Izločali bomo namreč tiste knjige, ki se ne bodo ustrezno uporabljale ter jih nadomeščali z novimi naslovi iz paketa. Pričakujemo vaše predloge, ki jih lahko pošiljate mag. Matjažu Erženu na e-pošto matjaz.erzen@ctk.uni-lj.si o. na tel. 01 2003 410.

Servis Safari Books Online bo  dostopen tudi z oddaljenim dostopom za VSE uporabnike knjižnic Univerze v Ljubljani (ne le za uporabnike, ki prihajajo z UL).

URL naslov servisa je http://proquestcombo.safaribooksonline.com

Knjige, ki so dostopne našim uporabnikom dobite tako, da v levi koloni (okno Search označite "My Bookshelf" in poizvedbo zaženete z "GO").

Vse informacije v zvezi z delovanjem servisa Safari Books Online boste dobili pri mag. Matjažu Erženu na (matjaz.erzen@ctk.uni-lj.si o. na tel. 01 2003 410).

E-knjige ScienceDirect

CTK je kupila več zbirk Elsevierjevih e-knjig in e-enciklopedij . Trenutno je dostopnih 832 knjig s področja informatike, računalništva, energetike, strojništva, kemije, kemijske tehnologije, biokemijem genetike, molekularne biologije in ekologije.

Dostopne so uporabnikom Univerze v Ljubljani. V priponki so seznami omenjenih zbirk in enciklopedij z ustreznimi linki. Zbirke 2009 še nimajo povezav, ker bodo na voljo v teku leta 2009, kot bodo knjige izhajale. Do knjig lahko dostopate v uporabniškem vmesniku ScienceDirect URL http://www.sciencedirect.com, vključene pa bodo tudi v A-Z listo e-knjig Univerze v Ljubljani. Seznam dostopnih knjig lahko najdete tudi na spletni povezavi http://www.sciencedirect.com/science?_ob=BrowseListURL&_type=title&_title=A&md5=fcab2d7552e90ca57f4fa29a391c7e48&entitle=sub&content=books&applyBrowseFilters.x=46&applyBrowseFilters.y=8

E-knjige ScienceDirect so za uporabnike z Univerze v Ljubljani dostopne tudi z oddaljenim dostopom.

E-knjige v paketu Springer e-Books

Že obstoječi zbirki Springerjevih e-knjig letos dodajamo še približno  3340 e-knjig. Gre za knjige nabora Copy Right Year 2008. Odslej bo  torejuporabnikom Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani bilo na voljo skoraj 12.000 elektronskih knjig iz zbirke Springer e-Books, ki sicer vsebuje okoli 23.000 elektronskih knjig. Knjige  so dostopne v portalu SpringerLink (http://www.springer.com/books). E-knjige so dostopne tudi v portalu DiKUL, pričakujemo pa tudi, da jih bomo v kratkem vnesli v vzajemni katalog COBIB.

IOP Science

V letu 2008 imeli v testnem dostopu paket e-revij IOP Science. Na osnovi dobrega odziva uporabnikov bo v letu 2009 IOP Science redno naročen.

IOP Science, ki vsebuje 63 revij s področij astronomije in astrofizike, biologije, kemije, računalništva, vzgoje in izobraževanja, tehnike, materialov, matematike, meritev, medicine, fizike. Spletni naslov portala je http://iopscience.iop.org/. V kratkem bodo revije iz IOP Science dostopne tudi v Katalogu e-revij Univerze v Ljubljani in v Portalu DiKUL.

Servis IOP Science bo  za uporabnike z Univerze v Ljubljani dostopen tudi z oddaljenim dostopom.

Encyclopedia of information science and technology

Vse uporabnike obveščamo, da je na voljo dostop do  elektronske verzije Encyclopedia of information science and technology (v tiskani obliki na voljo v CTK-ju). Do enciklopedije lahko dostopate na URL http://reference.igi-online.com/search/results.asp?eaccessGroupID=342.

Tudi pri tej enciklopediji bo urejen oddaljen dostop za vse uporabnike knjižnic UL!

Nemško-slovenski avtomobilistični slovar

Sporočamo vam, da bo v okviru priljubljenih slovarjev založbe Amebis  v kratkem dostopna tudi elektronska verzija Nemško-slovenski avtomobilistični slovar. Slovarji Amebis so dostopni le na lokacijah Univerze v Ljubljani (oddaljeni dostop ni mogoč) na naslovu http://slovarji.ctk.uni-lj.si/.

Publikacije OECD

Narodna in univerzitetna knjižnica je z letom 2009 postala depozitarna knjižnica OECD - Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Z lokacij NUK, Univerze v Ljubljani in CTK je tako z začetkom leta možno iskanje in branje celotnih besedil vseh publikacij, ki jih izdaja OECD od leta 1998 naprej. Na voljo je več kot 2000 knjig, poročil in časopisov, omogoča pa še pregledovanje 26 statističnih zbirk podatkov OECD in 10 zbirk IEA - Mednarodne agencije za energijo.

Najdete jih na lokaciji: http://titania.sourceoecd.org/vl=2923904/cl=32/nw=1/rpsv/home.htm

Publikacije so v angleščini in francoščini, povzetki pa tudi v drugih jezikih.

Želimo vam uspešno uporabo virov in storitev Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani.

Če ne želite prejemati e-biltena obvestila DiKUL pošljite sporočilo na miro.pusnik@ctk.uni-lj.si.

Sporoča: Miro Pušnik, Oddelek za razvoj in svetovanje CTK, Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani http://dikul.uni-lj.si, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, tel. 01 2003 445

Socialno mreženje v stroki

Revija BioTechniques je izvedla med  svojimi bralci anketo, v kolikšni meri socialno mreženje (social nerworking) vpliva na njihovo strokovno delo. Poglavitni odgovor je, da je znaten del anketiranih vezan na posamezno ali več oblik mreženja. V celoti je najpogosteje uporabljan spletni medij Wikipedia (79,0% respondentov), sledi ji elektronska pošta s kolegi (77,8%) in blogi oz. Facebook (61,7%). Med drugimi v odgovorih omenjenimi mediji so še: Skype, Mac Groups, Orkut, Hotmail, Google , Slide Share, Wordpress, 30Boxes, Yahoo Groups in FriendFeed.

ponedeljek, januar 12, 2009

O starih kmetijskih tiskih na dLibu

In še ena dobra novica s področja kmetijske informatike; na dLibovi povezavi najdemo bibliografijo “Slovenske knjige in tiski s področja živinoreje – izdaje do leta 1945”, ki jo je pripravil prof. (emer.) dr. Andrej Šalehar. Kratka novica o tem je tudi >tukaj.

nedelja, januar 11, 2009

Kmetijska informatika

Svoje kolege v kmetijskih strokah bi opozoril na blog “Agricultural information news from IAALD”, ki obvešča o informacijskih rešitvah za potrebe kmetijstva. 

Open Science Workshop

Spletni naslov Open Science Workshop je vsaj v treh točkah pritegnil mojo pozornost. Najprej zaradi same tematike, torej obravnave Odprte znanosti. Nato, ker so uporabili za obveščanje o organizaciji delavnice platformo bloga in ne nazadnje, ker so na blogu v manj ko v tednu dni po koncu delavnice ponudili povezave do vseh materialov: webkast nastopov, vsega prezentacijskega materiala in zapisov diskusij. Res učinkovito (in morda komu zbudi željo po posnemanju!)

Proverbiarium 95

Post vinum verba, post imbrem nascitur herba.
(Po vinu besede, po dežju brstijo rastline.)

Potest ex casa vir magnus exire.
(Tudi iz kolibe lahko pride velik mož.)

Potior est certus praesens fructus quam futuri spes incerta.
(Boljši je zagotovljen sadež sedaj, kot negotovo upanje v prihodnje. Naš pregovor pravi: Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi.) 

sobota, januar 10, 2009

Nature Scitable

Založniška hiša Nature je v okviru svoje izobraževalne iniciative Nature Education pripravila tudi poučevalni/učni portal Scitable, ki v odprtem dostopu ponuja vrhunske študijske vire in spletno povezovanje študentov, učiteljev in raziskovalcev.

V tem trenutku ponuja portal materiale iz področja genetike, v prihodnje pa načrtujejo razširitev tudi na druga področja ved o življenju.

Kratka zgodovina Interneta

Peter Scott nas na svojem blogu opozori na video s kratko zgodovino Interneta.

nedelja, januar 04, 2009

Proverbiarium 94

Parum fidei miseris est.
(Malo se verjame nesrečnim.)

Parva necat morsu spatiosum vipera tauram.
(Majhna kača z ugrizom ubije velikega bika.)

Parva saepe scintilla contempta magnum excitavit incendium.
(Pogosto majhna, prezrta iskra izzove velik požar.)