petek, januar 16, 2009

Obvestila Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani

Kolega Miro Pušnik je razposlal prijateljem januarska obvestila in čeprav o vseh novostih poroča tudi na svojem blogu, jih zbrana vendarle posredujem še tukaj:

Katalog e-knjig Univerze v Ljubljani

Sporočamo vam, da boste e-knjige lahko uporabljali tudi s pomojo Kataloga e-knjig Univerze v Ljubljani. Trenutno je na voljo poskusna verzija, v kateri nekateri servisi še manjkajo. Do servisa lahko dostopate na http://www.ctk.uni-lj.si/eva/knjige ali s portala DiKUL http://dikul.uni-lj.si.

Safari Books Online

Uporabniki knjižnic Univerze v Ljubljani lahko od letos dostopajo do  novega paketa e-knjig Safari Books Online ponudnika Proquest. Safari Books vsebuje knjige iz področja računalništva, informatike ter delno tudi s področja ekonomije. Trenutno je dostopno 236 naslovov knjig, zanimivo pa je to, da se bodo naslovi v tem paketu občasno menjali. Izločali bomo namreč tiste knjige, ki se ne bodo ustrezno uporabljale ter jih nadomeščali z novimi naslovi iz paketa. Pričakujemo vaše predloge, ki jih lahko pošiljate mag. Matjažu Erženu na e-pošto matjaz.erzen@ctk.uni-lj.si o. na tel. 01 2003 410.

Servis Safari Books Online bo  dostopen tudi z oddaljenim dostopom za VSE uporabnike knjižnic Univerze v Ljubljani (ne le za uporabnike, ki prihajajo z UL).

URL naslov servisa je http://proquestcombo.safaribooksonline.com

Knjige, ki so dostopne našim uporabnikom dobite tako, da v levi koloni (okno Search označite "My Bookshelf" in poizvedbo zaženete z "GO").

Vse informacije v zvezi z delovanjem servisa Safari Books Online boste dobili pri mag. Matjažu Erženu na (matjaz.erzen@ctk.uni-lj.si o. na tel. 01 2003 410).

E-knjige ScienceDirect

CTK je kupila več zbirk Elsevierjevih e-knjig in e-enciklopedij . Trenutno je dostopnih 832 knjig s področja informatike, računalništva, energetike, strojništva, kemije, kemijske tehnologije, biokemijem genetike, molekularne biologije in ekologije.

Dostopne so uporabnikom Univerze v Ljubljani. V priponki so seznami omenjenih zbirk in enciklopedij z ustreznimi linki. Zbirke 2009 še nimajo povezav, ker bodo na voljo v teku leta 2009, kot bodo knjige izhajale. Do knjig lahko dostopate v uporabniškem vmesniku ScienceDirect URL http://www.sciencedirect.com, vključene pa bodo tudi v A-Z listo e-knjig Univerze v Ljubljani. Seznam dostopnih knjig lahko najdete tudi na spletni povezavi http://www.sciencedirect.com/science?_ob=BrowseListURL&_type=title&_title=A&md5=fcab2d7552e90ca57f4fa29a391c7e48&entitle=sub&content=books&applyBrowseFilters.x=46&applyBrowseFilters.y=8

E-knjige ScienceDirect so za uporabnike z Univerze v Ljubljani dostopne tudi z oddaljenim dostopom.

E-knjige v paketu Springer e-Books

Že obstoječi zbirki Springerjevih e-knjig letos dodajamo še približno  3340 e-knjig. Gre za knjige nabora Copy Right Year 2008. Odslej bo  torejuporabnikom Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani bilo na voljo skoraj 12.000 elektronskih knjig iz zbirke Springer e-Books, ki sicer vsebuje okoli 23.000 elektronskih knjig. Knjige  so dostopne v portalu SpringerLink (http://www.springer.com/books). E-knjige so dostopne tudi v portalu DiKUL, pričakujemo pa tudi, da jih bomo v kratkem vnesli v vzajemni katalog COBIB.

IOP Science

V letu 2008 imeli v testnem dostopu paket e-revij IOP Science. Na osnovi dobrega odziva uporabnikov bo v letu 2009 IOP Science redno naročen.

IOP Science, ki vsebuje 63 revij s področij astronomije in astrofizike, biologije, kemije, računalništva, vzgoje in izobraževanja, tehnike, materialov, matematike, meritev, medicine, fizike. Spletni naslov portala je http://iopscience.iop.org/. V kratkem bodo revije iz IOP Science dostopne tudi v Katalogu e-revij Univerze v Ljubljani in v Portalu DiKUL.

Servis IOP Science bo  za uporabnike z Univerze v Ljubljani dostopen tudi z oddaljenim dostopom.

Encyclopedia of information science and technology

Vse uporabnike obveščamo, da je na voljo dostop do  elektronske verzije Encyclopedia of information science and technology (v tiskani obliki na voljo v CTK-ju). Do enciklopedije lahko dostopate na URL http://reference.igi-online.com/search/results.asp?eaccessGroupID=342.

Tudi pri tej enciklopediji bo urejen oddaljen dostop za vse uporabnike knjižnic UL!

Nemško-slovenski avtomobilistični slovar

Sporočamo vam, da bo v okviru priljubljenih slovarjev založbe Amebis  v kratkem dostopna tudi elektronska verzija Nemško-slovenski avtomobilistični slovar. Slovarji Amebis so dostopni le na lokacijah Univerze v Ljubljani (oddaljeni dostop ni mogoč) na naslovu http://slovarji.ctk.uni-lj.si/.

Publikacije OECD

Narodna in univerzitetna knjižnica je z letom 2009 postala depozitarna knjižnica OECD - Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Z lokacij NUK, Univerze v Ljubljani in CTK je tako z začetkom leta možno iskanje in branje celotnih besedil vseh publikacij, ki jih izdaja OECD od leta 1998 naprej. Na voljo je več kot 2000 knjig, poročil in časopisov, omogoča pa še pregledovanje 26 statističnih zbirk podatkov OECD in 10 zbirk IEA - Mednarodne agencije za energijo.

Najdete jih na lokaciji: http://titania.sourceoecd.org/vl=2923904/cl=32/nw=1/rpsv/home.htm

Publikacije so v angleščini in francoščini, povzetki pa tudi v drugih jezikih.

Želimo vam uspešno uporabo virov in storitev Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani.

Če ne želite prejemati e-biltena obvestila DiKUL pošljite sporočilo na miro.pusnik@ctk.uni-lj.si.

Sporoča: Miro Pušnik, Oddelek za razvoj in svetovanje CTK, Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani http://dikul.uni-lj.si, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, tel. 01 2003 445

Ni komentarjev:

Objavite komentar