torek, junij 06, 2006

Nature o ocenjevanju z vrstniki

Ocenjevanje z vrstniki (angl. »peer review«) je seveda eden od garantov kvalitete znanstvenega objavljanja. Trenutno revija Nature preskuša poseben način ocenjevanja, t. i. odprtega ocenjevanja z vrstniki. Za ta namen so omogočili tudi široko razpravo o tematiki ocenjevanja z vrstniki, ki jo v odprtem dostopu lahko spremljate >tukaj.  

2 komentarja:

  1. Anonimni8:50 dop.

    To zna biti "zanimivo".
    Na nekih strokovnih mailing listah pride včasih do poučnih debat med autoritetami na področju (Annelida). Pri odprtem sistemu se bo verjetno nabralo ogromno komentarjev, in ne vem če bo vsak pripravljen 5 ur na dan brat kaj mislijo kolegi po svetu, samo za to, da bo na tekočem pri reviewanju določenega članka

    OdgovoriIzbriši
  2. Odprti "peer review" seveda lahko pomeni nekaj več vključenih komentatorjev. Najbrž pa se bodo v presojo vključevali predvsem tisti, ki jih vsebina članka izraziteje zanima oz. se jih zaradi podobnega dela najbolj dotika. In tudi vsi bralci se ne bodo odločili za pisno vključevanje. Pomembno pa je, da je povečan aktualni pretok znanja in raziskovalnih podbud, kar je na koncu tudi ključni cilj Odprtega dostopa.

    OdgovoriIzbriši