ponedeljek, marec 28, 2005

O WoS v. Scopus

Za učinkovito primerjavo dveh trenutno najbolj konkurenčnih »sci_info« portalov WoS in Scopus nam brez dvoma zanimive številčne podatke ponujata dva vpisa na blogih: Toma Keays-a je starejši in nekaj novejši Lockergnom-ov.

Zlasti tehten pa je decembrski (2004) prispevek v The Charleston Advisorju: z zelo izčrpno primerjavo dveh uglednih informatikov, Deisove in Goodmana, o prednostih in slabostih WoS in Scopus. Njuna ocena je v prid WoS (3.75 proti 3.25). Avtorja med prednostmi Scopusa npr. navajata pokrivanja Spleta, kot veliko hibo pa očitata trenutno še neenakomerno pokritost področij ter kratko retrogradno pokritost. Hvalita uporabnost Scopusa in širši geografski zajem, pri obeh grajata ceno, zlasti pri WoS. Tistim, ki ga že uporabljajo priporočata ohranitev WoS in po možnosti dodaten nakup Scopusa. Iz prispevka je mogoče zaslutiti, da morda naše MVŠZT plačuje WoS zelo drago??? Skratka: prispevek je zelo izčrpen in vreden obravnave. Dobro je nato prebrati še komentar R. T. Sweeney-a in H. Singha na to oceno. Vredna branja je tudi še ocena Cheryl LaGuardia v Library Jounal. In še to: Scirusova baza je zajeta tudi s Scopusom, zato je zelo zanimiv podatek na strani

Seveda pa je primerjavo med WoS in Scopus potrebno naravnati na napovedano novo verzijo WoS, ki bo rešila nekatere trenutne hibe, kjer je Scopus na videz močnejši, kot je to mogoče razbrati iz prispevka Barbare Quint v Information Today. Pozorni pa bomo morali biti tudi na to, kar pripravlja CSA, ki najavlja svojo CSA Illumino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar