nedelja, marec 20, 2011

Prav bi bilo, da dobimo slovensko “SCI” blogosfero

Dva meseca nazaj sem na uredništvo Delove priloge Znanost poslal naslednje elektronsko pismo:

Spoštovani g. urednik…,
pretekli meseci so v svetu popularne znanosti označeni tudi z izjemnim razmahom t.i. znanstvene blogosfere. Kot gobe po dežju so se pojavili številni novi blogi a še markantnejši je pojav, da so se pričeli grozdasto združevati v omrežja. Smerokazni ScienceBlogs
http://scienceblogs.com/ je dobil številne posnemovalce, kar lepo odražajo tudi agregatni spleti kot je npr. scienceblogging http://scienceblogging.org/. Če danes analitiki splošne blogosfere ugotavljajo rahlo (in razumljivo) stagnacijo v njenem širjenju, so si enotni v oceni, da v znanosti blogosfera še raste in pridobiva vse pomembnejše mesto. Tako za promocijo znanosti v najširši javnosti kot orodje za nove oblike obveščanja znotraj znanstvene srenje.
Slovenska znanstveno/strokovna blogosfera, ustrezno realno pričakovanemu deležu, ne zaostaja; tudi v njej lahko opazimo zelo prepoznavne in kvalitetne ustvarjalce tega žanra. Izvrstni primeri so npr. blog Nove biologije
http://novebiologije.blogspot.com/ ali blog pri Kvarkadabri http://blog.kvarkadabra.net/  ipd. Da tega ni več, je morda razlog mogoče iskati  tudi v dejstvu, da ta skupnost ni bolj povezana in da je premalo inspirativna za nove pobude in »novačenje« novih avtorjev.
Delova priloga Znanost si je v slovenskem prostoru zagotovilo jasno prepoznavno in hvalevredno mesto. Prav zato se mi zdi smiselno, da bi morda prevzeli v vašem uredništvu pobudo, da kot razširitev svojega poslanstva organizirate slovensko znanstveno&strokovno blogosfero v enotnejšem in tehnološko kvalitetnejšem konceptu.
Hvala za pozornost, etc…etc.

Odziv je bil, žal, nikakršen; da res, tudi stavka odgovora nisem dobil (in nekoč sem bil celo občasni sodelavec priloge :). Verjamem, da sem uporabil pravi elektronski poštni naslov, saj sem ga dobil na Delu. Potožil sem se tudi na tvitosferi, pa ni bilo učinka.

Ne mečem pa puške v koruzo: enako pobudo zdaj sprožam še preko bloga; morda pa ima kdo idejo, kako bi bilo vendarle mogoče vzpostaviti tako mrežno spletno mesto, kjer bi povezali slovenske blogerje iz znanosti in strok. Morda na spletu katere od univerz, ali na spletu katere od osrednjih knjižnic? Z idejami na plan!

2 komentarja:

  1. Spostovani kolega!
    Res je, da je ze pozna oz. Zgodnja ura, a kljub temu mislim, da bi bilo smiselno podpreti to pobudo. Ne vem, ce lahko nas direktorat za visoko solstvo na mvzt kaj naredi... Bom vsekakor predlagal kolegicam in kolegom v razmislek.
    Vse lepo,
    Stojan Sorcan

    OdgovoriIzbriši
  2. Univerza in univerzitetna knjižnica bi najbrž bilo pravo okolje (pustimo tokrat ob strani travmo UL in njene univerzitetne knjižnice!), nadvse pa pozdravljam pobudo, da bi se angažiral Direktorat oz. resorno ministrstvo!

    OdgovoriIzbriši