četrtek, april 16, 2009

Slovenski medicinski e-slovar

Po DiKULovem  blogu povzemam vest o prihodu Slovenskega medicinskega slovarja  (SMS) na Splet in to v odprtem dostopu.  Avtorjem in sponzorju, firmi Lek, iskrene čestitke za pogumno odločitev. Posebno se digitalnega slovarja veselimo ustvarjalci Slovenskega mikrobiološkega slovarja, ki je med drugim že kar nekaj časa spletno dostopen, ga pa zdaj dopolnjujemo in pri tem nam bo v veliko pomoč prav SMS.

2 komentarja:

  1. Naj najprej omenim, da je DiKUL povzel novico po Biblioblog.si - le mimogrede, vendarle pa lep dokaz, kako se z tako medsebojno izmenjavo po blogih novice širijo veliko hitreje kot v klasičnih oblikah.

    Stvar je po mojem mnenju izjemno zanimiva zanimiva iz večih vidikov. Menim, da je slovenski trg premajhen za komercialne poslovne modele pri izdajanju in uporabi elektronskih informacijskih virov v slovenskem jeziku. Kaj nam torej preostane? Da te vire enostavno odpišemo? Opozarjam na izvrsten članek kolegice mag. Nine Jamar pod izvrstnim mentorstvom dr. Južniča Čemu revije v slovenščini? , da ne govorimo o e-knjigah, slovarjih... Ko berem seznam vpletenih avtorjev omenjenega slovarja, me strese - vrhunsko slovensko znanje s področja in to v odprtem dostopu! Kako je to mogoče (če odmislimo predanost znanosti?)Sklepam torej, , da je tak model nekakšnega javno zasebnega partnerstva odličen temelj za resnično kakovostne vire v odprtem dostopu. Zdrznem se še ob eni primerjavi: bral sem, da je proračun nekeka manjšega slovenskega nogometnega kluba iz prve lige cca 800.000 EUR. Da ne bo pomote, nič me ne motijo fantje, ki tečejo za žogo, sploh me ne moti tudi to, da imajo drese polepljene z reklamami - saj tukaj se verjetno teh 8k EUR skriva. Vidim pa v tem izjemno možnost za projekte OA in ta slovar je odličen primer. Lp Miro

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Miro: Vaš priporočen članek avtorjev Južniča in Jamarjeve v sklepu poudari naslednji pomen obstoja slovenskih strokovnih in znanstvenih revij, ki je morda celo najpomembnejši. Namreč gradnja in utrjevanje slovenskega strokovnega izrazja, kjer pa se seveda srečujeta obe pomembni dejavnosti vsake stroke, objavljanje in delo na terminologiji. In ko oboje postane obče dostopno, k čemur pripomore odprti dostop, se pozitivni učinki pomnožijo. Tudi zato je vstop Slovenskega medicinskega e-slovarja na splet vreden navdušenega pritrjevanja.

    OdgovoriIzbriši