sobota, april 07, 2007

Knjižnični blogi

Ko prebiram post Roddy-ja MacLeoda, knjižničarja na Heriot Watt University, ki ga je na pijateljevo vabilo objavil na blogu UK Web Focus Brian-a Kelly-ja, se najprej navdušujem nad bogastvom britanske knjižničarske blogosfere, takoj nato pa se vprašam, čemu ta medij ni vabljiv za naše knjižničarje. Morda pa so in samo ne vem zanje; hvaležen bom za vsak namig, da nimam prav.

1 komentar:

 1. Anonimni11:46 pop.

  Spoštovani g. profesor in ostali kolegi, ta vpis mi zares veliko pomeni. Kajti podobno, kot prof. Nekrep se sprašujem tudi sam in seveda svojega bloga tudi nimam. Zame osebno je delni razlog je čas, ampak to naj ne bo opravičilo. Ralogi za zakrbljujočo neaktivnost slovenskih knjižničarjev na področju praktične uporabe sodobnih elektronskih informacijskih virov so globlji. Moje osebno stališče je, da se knjižničarji ne znamo sproti in zadosti dinamično prilagajati hitrim spremembam. In prav sedanji čas je izeazito kritičen, saj nastaja, kot je bilo v Sobotni prilogi v izvrstnem članku o spletnem publiciranju omenjajo termin Googlezon (Google+Amazon, Amazon v tem primeru kot simbol za založnike nasploh), to kar se v resnici zdaj dogaja - velika in zastrašujoča koalicija Googla in komercialnih založnikov oz. dostop do licenciranih in odprtih recenziranih vsebin skozi enotne uporabniške module Google-a.
  Pred enim tednom sem imel predavanje za spoštovane kolege knjižničarje. Nekako je v navadi, da slovenski knjižničarji jamramo, kako nas bo Google požrl, kako so nastopili hudi časi za knjižničarstvi ipd. Kakšna napaka!!! Poskušal sem jim dokazati, da je prav danes za knjižničarje raj na zemlji, ki ga soustvarjajo internet, poceni širokopasovne povezave in Google. Če smo še pred petimi leti v recimo naši knjižnici (CTK) imeli 10.000 uporabnikov, jih dandanes dosežemo vsaj 40.000 če ne še katerega več, tehnično pa lahko svoje storitve zagotavljamo še nepojemljivo širši množici uporabnikov - če bi seveda pač imeli take cilje in poslanstvo. Zadnjič berem, da je Springer indeksiral 29.000 e-knjig v Google Books, mi pa se v Sloveniji še zmeraj ukvarjamo z takimi zadevami, kot so UDK.ji in ostale knjižničarske domislice.

  Lep pozdrav, Miro

  PS: kolegica, ki je v navezi S Springerjem, mi je povedala, da so pri Springerju po indeksaciji v Google Books povečali prodajo knjig za 40%!!!

  OdgovoriIzbriši