torek, julij 25, 2006

Naj živi administracija

Tokrat o za marsikoga robnem problemu pri raziskovalnem delu v naših ustanovah. Pogosto se pritožujemo, ko moramo slediti zahtevam določenih administrativnih ukrepov o prisotnosti na delu, o nabavi potrošnega in investicijskega materiala ipd. V tolažbo naj služi primer iz ZDA, ki so marsikomu vzor(ec) učinkovitosti in smiselnosti, vsaj kar zadeva raziskovanje.

Kot veste imajo trenutno v ZDA ureditev, da so prepovedane raziskave na embrionalnih izvornih celicah iz javnih (državnih) sredstev. Tudi nedavni sprejem zakona v senatu in kongresu, ki naj bi to spremenil, žal zaradi Bushevega veta ni uspel spremeniti prakse. Lahko pa take raziskave tečejo na zasebnih (npr. korporacijskih) sredstvih. In ustanove, ki sklepajo pogodbe za oba tipa raziskav, imajo zaradi tega lahko hude glavobole oz. morajo imeti posebno notranjo zakonodajo, ki to ureja in ločuje namembnost enega od drugega. Vse to seveda zelo administrativno obremenjuje raziskovalce. Dober primer so npr. navodila o ravnanju pri razporejanju kadrov ter pri uporabi sredstev, materiala in opreme, ki jih predpisuje znana in vrhunska univerza Harvard kadar gre za raziskave iz tega segmenta. Torej v tolažbo: še nismo najhujši...

1 komentar:

  1. Anonimni8:32 dop.

    Mogoče je pametno pogledat kaj točno na kaj je Bush vrgel veto:

    `(1) The stem cells were derived from human embryos that have been donated from in vitro fertilization clinics, were created for the purposes of fertility treatment, and were in excess of the clinical need of the individuals seeking such treatment.

    `(2) Prior to the consideration of embryo donation and through consultation with the individuals seeking fertility treatment, it was determined that the embryos would never be implanted in a woman and would otherwise be discarded.

    `(3) The individuals seeking fertility treatment donated the embryos with written informed consent and without receiving any financial or other inducements to make the donation.

    OdgovoriIzbriši