četrtek, september 29, 2005

Spiski OA arhivov

Naj k včerajšnjemu blogu zaradi vprašanja, ki je prispelo, dodam nekaj podatkov o spiskih, kjer je mogoče najti informacije o razpoložljivih arhivih odprtega dostopa v svetu. Prvi zares dober spisek najdemo na naslovu  Institution Archives Registry. Zanimivo: v njem najdemo tudi slovenski arhiv v protokolu ePrints na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL: ePrints.FRI.

Tudi spisek depozitnih arhivov (ne morem se navaditi na besedo »repozitorij«, kot jo uveljavlja anglosaški prostor), ki so prilagojeni OAI protokolu Registered Data Providers je prav uporaben.

In potem je tu še spisek SPARC - Institutional Repository Checklist & Resource Guide.

Univerza Nottingham iz V. Britanije in švedska Univerza Lund  razvijata direktorij DOAR - the Directory of Open Access Repositories, ki kot kaže želi predvsem konkurirati prvemu servisu, ki ga omenjam.

Iz strani OpCite project povzemam še nekaj navedkov predvsem ameriških institucionalnih arhivskih zbirk: na Univerzi Kalifornija deluje California Digital Library eScholarship Repository (CDL), prav tako na kalifornijskem Caltech najdemo Collection of Open Digital Archives (CODA). US Department of Energy (DOE) shranjuje svojo bibliografsko produkcijo v bazi  Information Bridge.

Naj na koncu dodam še odgovor na včerajšnje vprašanje:
Vpr.: Samo informativno sprašujem ali je kdo v Sloveniji, ki ima že vzpostavljeno bazo za odprti dostop v okviru katere od Univerz ali fakultet? Ali je morda kdo, ki ima resne načrte za kaj takega? Ali je sploh kakšen forum, ki se sistematično ukvarja s tem?
Odg.: Nekaj o tem je mogoce prebrati na tej spletni strani, nastaja pa tudi pobuda v okviru komisije za e-vire UL, kjer naj bi se med drugim posvecali temu problemu. Foruma ne poznam nobenega, se bom pa ozrl po njem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar