petek, september 09, 2005

Kaj je "trackback"?

Najbrž ste blogerji kratkega staža in manjše ekspertize, mednje štejem brez sramu tudi sebe, že opazili na dnu nekaterih sporočil v blogih povezavo z imenom »TrackBack« ali »trackback«. Posredi je pravzaprav zanimivo in koristno orodje, ki bo tudi v znanstveni informatiki nedvomno doživelo obsežno uporabo in nadaljnji razvoj. To kaže tudi nedavna odločitev da bodo pri enem od največjih in najimenitnejših depozitnih arhivov iz sveta fizike, namreč pri arXiv pričeli uporabljati »trackback« za spremljanje uporabe njihovih člankov. Kako naj s svojim laičnim znanjem pojasnim fenomen »trackbacka«; morda najbolje tako da si pomagam z Wikipedio: »TrackBack je mehanizem, uporabljan v blogih, ki kaže na listo vpisov v drugih blogih, ki poročajo o sporočilu v izvornem blogu. Pojem je uvedlo podjetje Six Apart, ki je orodje uveljavilo v svojih blogih z blagovno znamko Movable Type, deluje pa tako, da posreduje sporočilo, t. i. 'ping', med blogi in tako opozori na informacijo.«
Še nazorneje pa se boste s trackbackom seznaniti v blogu Toma Coatsea ali pa ko boste prebrali natančna navodila za uporabo trackback koncepta pri Movable Type.
Opozoriti je treba, da je sedanja rešitev precej občutljiva za zlonamerno obremenjevanje digitalnih komunikacij s t. i. spamom. Preden bo torej to orodje našlo polno potrditev v znanstveni informatiki, kjer za potrebe webometrike nedvomno veliko obeta, bo potrebnega še precej trdega dela na njegovem zavarovanju.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar