nedelja, maj 18, 2014

Pirati za odprti dostop

“…Velik del akademskega raziskovanja je v ZK (UK) temelji na denarju davkoplačevalcev.  Denar prihaja bodisi od raziskovalnih agencij (RC), kjer vlada potroši letno okoli  3 milijarde £, ali neposredno univerzam s strani agencije za financiranje visokega šolstva (HEFCe), ki je v letu 2011-2012 razdelila 1,6 milijarde £…”

“…rezultati tega raziskovanja v večjem delu nikoli niso dostopni davkoplačevalcem, ki so ga financirali. Namesto tega rezultate objavljajo v recenziranih znanstvenih revijah, ki jih izdajajo zasebne založniške hiše. V modernih časih  se objave oblikujejo v .pdf  dokumente, na voljo izza plačljive bariere, ki so sicer na mamljivem dosegu vendar pa nedostopne za tiste, ki niso pripravljeni odšteti 40$ za vpogled. Medtem lahko univerze in knjižnice odkupujo drage naročnine za te vsebine. Neto rezultat vsega tega je, da so raziskovalni rezultati dostopni le imetnim in samo raziskovalnim organizacijam in tudi njim ob velikem strošku…”

Gornji stavki so prost prevod drobca  iz daljšega dokumenta Piratske stranke Združenega kraljestva (PP UK), ki se je oglasila v podporo odprtega dostopa do znanstvenih objav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar