četrtek, marec 11, 2010

Bologna zdaj navdihuje tudi Američane

Želja po zmanjševanju stroškov za visokošolsko izobraževanje in spogledovanje z evropsko bolonjsko izkušnjo je sprožila prve poskuse uvajanja triletnih Bachelor programov tudi na ameriških univerzah. Pri tem za boljše razumevanje velja poudariti, da je recesija močno prizadela med drugim tudi ameriški visokošolski sistem in upoštevati dejstvo, da je njihov visokošolski pouk za kandidate plačljiv z občutnimi šolninami. Pomisleke, da študenti ne bodo zmogli programa v treh letih skušajo reformisti reševati tako, da npr. omogočajo dostop do koncentriranih programov le kandidatom z najboljšimi učnimi uspehi oz. takim, ki so posebno motivirani, npr. ko se lotevajo študija iz kateregakoli razloga že pri nekoliko večji starosti. Vsekakor pa pristop, ki so ga izbrali, da namreč izkušnje previdno nabirajo zgolj na nekaj visokih šolah, čemur bo sledilo vrednotenje, do določene mere zmanjšuje tveganje težav, kot jih srečuje pri uveljavljanju bolonjske reforme evropski učni prostor. 

2 komentarja:

  1. Izgleda, da malo manj Bolonja navdušuje naše sosede http://derstandard.at/1267743788258/Anti-Bologna-Demo-zieht-durch-Wien

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda je tudi iz reakcij v številnih drugih državah čutiti, da je Bologna sprožila veliko problemov. Tudi pri nas in želim si, da bi dobili npr. v okviru slovenske Rektorske konference profesionalno in neodvisno skupino, ki bi sproti analizirala izkušnje z bolonjsko prenovo. Sicer je pa ob desetletnici bolonjskega procesa vredno prebrati najnovejše poročilo Trends2010.

    OdgovoriIzbriši