ponedeljek, oktober 26, 2009

Googland

Saj vem, da Googlovi zanesenjaki redno spremljate številne Googlove bloge, ki obveščajo o novostih, res že kar vsakodnevnih, iz Googlovih laboratorijev. Vendar za one, ki niste tako na tekočem nasvet: izbor najpomembnejših vsebin (torej ne vseh!) iz Googlovih blogov najdete na zbirnem blogu Googland. Na te zapise se lahko tudi naročite na RSS ali na e-pošto. 

nedelja, oktober 25, 2009

Študija o uporabi IT v ameriškem visokem šolstvu

Izšla je letošnja ECAR (EDUCAUSE Center for Applied Research)študija o uporabi informacijskih tehnologij v visokem šolstvu. Poudarek letošnje študije (zdaj že tradicionalne, potem ko je prva izšla leta 2004) je na uporabi mobilnih komunikacijskih naprav z dostopom do interneta in pogostost njihove uporabe med študentsko populacijo, kjer ima 51% študentov takšna sredstva in jih za reden dostop do interneta uporablja 33%. Značilen je še hiter prehod od namiznih računalnikov k prenosnikom, raste tudi uporaba socialnih omrežij in med desetimi študenti jih devet vsaj enkrat mesečno obišče knjižnične spletne strani.

Proverbiarium 135

Non bonus est ulli, qui malus ipse sibi.
Ne more biti dober drugemu ta, ki je slab celo sebi.

Non convalescit planta, quae saepe transfertur.
Ne uspeva rastlina, ki jo pogosto presajajo.

Non damnatio, sed causa hominem turpem facit.
Ne sramoti človeka obsodba, ampak njen vzrok.

sreda, oktober 21, 2009

Še o tednu odprtega dostopa

Smo sredi Tedna odprtega dostopa (o tem že >tukaj) in vesel sem, da ideja Odprtega dostopa (OD) tokrat nekoliko slišneje odmeva tudi pri nas. O tem se oglaša na svojem blogu kolega Pušnik. No video na njegovi povezavi lepo dopolnjuje tudi video iz Borovega bloga, ki govori o pomenu OD za dežele v razvoju

nedelja, oktober 18, 2009

Novice o digitalnem arhiviranju

Na spletni strani Digital Preservation Coalition (DPC) je objavljen nov (že enaindvajseti) četrtletni zvezek “Kaj je novega v digitalnem arhiviranju”, ki ga pripravlja Najla Rettberg.  Zelo uporabno!

Evropska knjigarna

Na klik novičarske strani EU Bookshop nas pozdravi nova spletna knjigarna: “Že na spletu: vse uradne publikacije EU od leta 1952! Ogledate si jih lahko v digitalni knjižnici, ki jo najdete na straneh za iskanje. Prijetno branje!”

EU Bookshop je spletna storitev za dostop do publikacij ustanov, agencij in uradov Evropske unije. Poleg on line knjigarne bo nudila tudi spletni katalog in arhivski dostop do vseh publikacij EU. Kataložni dostop obsega publikacije zadnjih treh let, arhivski (ki je še v izgradnji) pa tudi starejše.

Razumniški mišičnjaki

Projekt Intellectual Muscle je nastal v povezavi s pripravami olimpijskih in paraolimpijskih iger v kanadskem Vancouvru leta 2010. Na kanadskih univerzah bodo na temo olimpizma predavali ugledni in nadebudni kanadski razumniki, javna predavanja pa bodo nato objavljena tudi v podcast obliki na Spletu.

Maribor bo v letu 2012 evropska prestolnica kulture, kar pravšnja priložnost torej, da bi na podoben način slovenske razumnike izzvali, da v javnih predavanjih spregovorijo o kulturi…

Proverbiarium 134

Ignavia corpus hebetat, labor firmat.
Lenoba slabi telo, delo ga krepi.

Ignavis semper feriae sunt.
Lenuhi imajo vedno počitnice.

Igni et ferro. Tudi: Igni ferroque.
Z ognjem in mečem.

ponedeljek, oktober 12, 2009

Teden odprtega dostopa

Potem ko je bil promociji Odprtega dostopa  (OD) doslej namenjen Dan OD smo letos med 19. in 23. oktobrom prvič dobili Teden OD. Medtem ko drugod posvečejo gibanju Odprtega dostopa (o tem >tukaj, >tukaj, >tukaj in >tukaj) vse večjo pozornost, kar je mogoče zaznati tudi na temu dogodku namenjeni spletni strani,  v Sloveniji še vedno čakamo, da se bo katera od univerz opogumila in se deklarativno opredelila za tak način ponudbe svoje strokovne in znanstvene pisne produkcije uporabnikom. Še učinkoviteje bi bilo, ko bi se v podporo takemu načinu arhiviranja in objavljanja vsebin izreklo npr. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in/ali agencija ARRS.  

nedelja, oktober 11, 2009

AcaWiki

Raziskovalni srenji je ponujen v uporabo zanimiv wiki portal AcaWiki (kar nj bi pomenilo "Wikipedia for academic research"). Namenjen naj bi bil povečanju raziskovalnega vpliva znanstvenikov, študentov in blogerjev s tem, da jim je omogočena izmenjava povzetkov njihovih del, vzpodbujena pa je tudi razpravi raziskovalnih člankov. Raziskave objavljene v revijah naj bi poleg večje dostopnosti pridobile dodatno dinamično komponento, ki jo prinaša razprava. Vse vsebine na spletišču so varovane s Creative Commons licenco.

Na blogih o prihodnosti pouka

Svetovne zadrege z ekonomskim položajem seveda ogrožajo tudi izobraževanje. Razumljivo je zato spraševanje o njegovi prihodnosti in oziranje po rešitvah, ki jih učnemu procesu ponujajo npr. nove tehnološke rešitve. In na blogu Online School so zbrali sto zapisov z blogov na temo prihodnosti izobraževanja.

Arhiviranje Spleta

Ameriška Library of Congress bo poslej s storitvijo Digital Preservation shranjevala spletne strani z zgodovinskim pomenom.

Proverbiarium 133

Lex videt iratum, iratus legem non videt.
Zakon vidi jeznega, jezni ne vidi zakona.

Libenter homines id, quod volunt, credunt.
Ljudje radi verjamejo to kar želijo.

Libentissime homines audiunt ea, quae dicere ipsi noluissent.
Ljudje zelo radi slišijo to, česar sami ne želijo izreči.

sreda, oktober 07, 2009

Kindle v Evropi?

Kot piše bloger André prihaja Amazonov e-knjižni bralnik Kindle v Nemčijo. Upajmo, da ne bo tako kot z Iphonom in bo Slovenija pri nadalnjem širjenju izvzeta.  Zaenkrat vendarle kaže, da smo vključeni.

Zemljevid na Amazon.com sicer kaže, da naj bi bila Slovenija deloma pokrita s signalom.

P.S. Vest so objavili že na agenciji NET, kjer so dodali tudi nekaj koristnih napotkov (hvala Hirkani).

nedelja, oktober 04, 2009

Hrčak – portal odprtega dostopa

Hrvaška odlaga 196 svojih znanstvenih in strokovnih revij, ki so v odprtem dostopu, v portalu Hrčak.

PubMed v novi podobi

Portal PubMed, ki ga urejata U.S. National Library of Medicine in  
National Institutes of Health si je nadel novo grafično in funkcionalno podobo.  

ProQuest Public Health

Nova podatkovna baza za področje javnega zdravstva ProQuest Public Health spremlja ključno literaturo področja s preko 800 publikacijami od katerih jih je 500 v polnem tekstu.

sobota, oktober 03, 2009

Proverbiarium 132

In foveam cecidit, quam fecerat ipse.
Padel je v jamo, ki si jo je sam izkopal.

In fraudem legis.
Z zvitim izigranjem zakona.

In fuga foeda mors est, in victoria gloriosa.
Na begu je smrt sramotna, v zmagi slavna.