ponedeljek, september 29, 2008

Research Blogging

V blogosferi, konkretnje, v sferi znanstvenih blogov se uveljavlja zanimiva nova uporabnost blogov, namreč podpora ocenjevanja znanstvenih prispevkov s pomočjo t. i. presoje vrstnikov (peer review). Urejen je poseben blogerski portal Research Blogging o katerem sem že na kratko poročal. Zdaj povejmo nekaj več, predvsem o tem kdo ga ureja in kako deluje in o tem si lahko preberemo naslednje:

"Kdo smo?
Research Blogging je neprofitno organizirana skupnost, ustanovljena je bila s strani blogerjev za blogerje in deluje s sodelovanjem blogerjev in bralcev blogov. Portal vzdržuje
SMG Technology, ki je dobrohotno podprta s strani Seed Media Group. Našo skupino sestavljajo: sestra Edith Bogue, Dave Munger, Mike Dunford, John Wilkins, Zachary Tong, in Eric Schnell, zanašamo pa se na sodelovanje stotin blogerjev in bralcev, ki omogočajo, da portal dobro deluje.

Kako deluje?

  • Blogerji -- pogosto eksperti v svojem področju -- najdejo nove vznemirljive vrstniško ocenjene raziskave in želijo sodelovati. Za svoj blog napišejo premišljen zapis o izbrani raziskavi.

  • Blogerji se registrirajo pri nas in uporabijo kratko enovrstično kodo, ki jo vključijo v svoj zapis. Ta koda ne samo, da našo spletno stran obvesti o njihovem zapisu ampak predstavlja to tudi ustrezno formatiran raziskovalni citat za njihov blog.

  • Naše programje avtomatično odkriva registrirane bloge in išče zapise z vstavljeno kodo. Ko jih najde, jih indeksira in jih izpiše na naši prvi strani -- tisoče zapisov iz stotin blogov, ki se vsi znajdejo urejeni po področjih na enem samem mestu.

  • Kvaliteta blogov na naši strani je spremljana s strani naših  blogerjev - članov. Če zapis ne upošteva naših navodil, ga odstanimo iz naše baze. Sporni primerki se lahko tudi razrešujejo z razpravo na blogu.

  • Blogerje tudi oskrbimo s posebno ikono, ki jo dodajo k svojemu zapisu, da je prepoznan kot zapis v katerem presojajo izbrano delo. Preko tisoč blogov v blogosferi že nosi to ikono in so zlahka opaženi.

Če ste bloger, ki piše resne znanstvene prispevke, vam Research Blogging ponuja možnost, da resne zapise ločujete od drugega teksta v blogih. S tem usmerjamo vaše stalne in nove bralce k zapisom s katerimi ste se trudili. Vse kar potrebujete je lasten blog, naša navodila in s presojo ocenjen raziskovalni članek o katerem bi radi razpravljali.

Bralci lahko pripomorejo k boljšemu delu našega portala, tako da se oglasijo s komentarji na našem blogu in z opozarjanjem na zapise, ki ne dosegajo naših standardov. Lahko nam tudi pošljete elektronsko pošto na naslov admin@researchblogging.org."

O portali lahko nekaj preberemo tudi v članku o prodoru Spleta 2.0 v znanstveno informatiko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar