sreda, februar 06, 2008

Obvestila CTK, februar 2008

Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani – blog in RSS kanal

Obveščamo Vas, da bodo informacije v zvezi z Digitalno knjižnico Univerze v Ljubljani odslej dostopne tudi na blogu in sicer na spletnem naslovu http://dikul.blogspot.com. Informacije lahko spremljate tudi preko RSS kanala Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani. Spletni naslov za RSS je http://dikul.blogspot.com/feeds/posts/default.  Še naprej bomo ohranili tudi e-poštno verzijo obveščanja. Če ne želite prejemati več obvestil po e-pošti, sporočite na naslov miro.pusnik@ctk.uni-lj.si.

Scitopia

Scitopia (http://www.scitopia.org)  je nov akademski spletni iskalnik, namenjen za iskanje znanstvenih informacij s področja tehnike in naravoslovja. V projektu sodelujejo Acoustical Society of America, American Geophysical Union, American Institute of Aeronautics and Astronautics, American Institute of Physics, American Physical Society, American Society of Civil Engineers American Society of Mechanical Engineers, American Vacuum Society, The Electrochemical Society, The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Institute of Physics Publishing, Optical Society of America, Society of Automotive Engineers, Society for Industrial and Applied Mathematics ter SPIE. Iskalnik išče po revijah omenjenih znanstvenih organizacij. Indekiranih je več kot 3 milijone člankov. Iskanje je brezplačno, dostop do člankov pa je mogoč glede na siceršnje pravice uporabnikov glede dostopa do izbranih revij.

E-knjige International Tables for Crystallography

Univerza v Ljubljani je letos že kupila okoli 9000 e-knjig založbe Springer. Omenjenim knjigam smo v CTK-ju in FKKT dodali še sledeče e-knjige iz kristalografije:

Volume A: Space-group symmetry (ISBN 978-0-7923-6590-7)
Volume A1: Symmetry relations between space groups (ISBN 978-1-4020-2355-2)
Volume B: Reciprocal space (ISBN 978-0-7923-6592-1)
Volume C: Mathematical, physical and chemical tables (ISBN 978-1-4020-1900-5)
Volume D: Physical properties of crystals (ISBN 978-1-4020-0714-9)
Volume E: Subperiodic groups (ISBN 978-1-4020-0715-6)
Volume F: Crystallography of biological macromolecules (ISBN 978-0-7923-6857-1)
Volume G: Definition and exchange of crystallographic data (ISBN 978-1-4020-3138-0)

Knjige so dostopne v portalu DiKUL kot tudi v okviru portala SpringerLink (http://www.springerlink.com/content/?mode=allwords&k=International+Tables+for+Crystallography&sortorder=asc&sw=international+tables).

Licenčni režim je enak, kot za ostalo gradivo v omenjenem paketu (za vse uporabnike iz prostorov UL ter z oddaljenim dostopom za študente in zaposlene na UL).

Thomson Scientific WebPlus

Thomson Scientific WebPlus (http://scientific.thomsonwebplus.com/)  predstavlja nov iskalnik, namenjen pridobivanju znanstvenih informacij v spletnem okolju. Za razliko od Google Scholarja in ostalih akademskih spletnih iskalnikov ne išče po vsebinah znanstvenih del, temveč po izbranih spletnih mestih, virih novic ter blogih. Omogoča iskanje po osebah/avtorjih informacij, iskanje po vsebini, iskanje posameznih inštitucij ipd. Thomson Scientific WebPlus je zaenkrat dostopen le uporabnikom, ki imajo dostop do Web of Science, kar je glede na hudo konkurenco na tem področju dokaj nenavadno.

GeoRef in GeoScience v portalu DiKUL

GeoRef (http://www.csa1.co.uk/htbin/dbrng.cgi?username=nuknu&access=nuknu589&db=georef-set-c) je ena izmed najpomembnejših bibliografskih zbirk za področje geoloških znanosti. Od leta 1966 jo izdaja American Geological Institute. Vsebuje skoraj 3 milijone zapisov o znanstvenih člankih, knjigah, zemljevidih, prispevkih s konferenc, poročilih ter disertacijah s področja geologije in sorodnih ved. Pokriva obdobje od leta 1933 pa do danes, letni prirast zapisov je 90.000. Dostop je možen z lokacij Univerze v Ljubljani, možen je tudi oddaljen dostop za člane knjižnic UL z geslom.GeoScienceWorld (http://www.geoscienceworld.org/) je neprofitna organizacija šestih vodilnih geoloških združenj in enega inštituta iz ZDA in Velike Britanije, ki nudi elektronski dostop do najpomembnejših serijskih publikacij ustanoviteljic, kakor tudi drugih neprofitnih ali neodvisnih založnikov. Trenutno je v paketu dostopnih 36 naslovov revij, postopoma pa bodo dodajali tudi knjige, zemljevide in druge digitalne geološke podatke.

Obe zbirki sta dostopni tudi v portalu DiKUL. Iskanje po GeoRef zahteva avtentikacijo (iz IP okolja UL oz. z oddaljenim dostopom). Iskanje po GeoScienceWorld je prostodostopno, do celotnih besedil pa boste zaenkrat lahko dostopali le iz prostorov UL. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete tudi oddaljeni dostop.

Zbirki za UL zagotavlja NTF, Oddelek za geologijo.SocINDEX

SocINDEX with Full Text (EBSCO) (http://search.epnet.com/login.asp?profile=web&defaultdb=sih)  služi za iskanje strokovne in znanstvene literature ter branje člankov in knjig s področja sociologije in sorodnih ved. Na voljo so celotna besedila člankov iz približno 500 revij in skoraj 7000 celotnih besedil prispevkov s konferenc ter celotna besedila 735 knjig. Na voljo so tudi podrobnejši podatki o avtorjih. Možno je iskanje citiranih referenc, iskanje je podprto s tezavrom. Zbirka je že uvrščena v portal DiKUL.

HTML koda za iskalnik po informacijskih virih, vključenih v portal DiKUL

Če želite namestiti iskalnik za hitro iskanje po informacijskih virih, vključenih v portal DiKUL., lahko HTML kodo dobite na spletnem naslovu http://www.ctk.uni-lj.si/dikul/promocija/iskalnik-dikul.txt.   

Vljudno vabljeni k uporabi virov in storitev Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani ter knjižnic Univerze v Ljubljani.

Portal DiKUL - pomoč

Pomoč uporabnikom tel: 041 756 308, e-mail:dikul-help@ctk.uni-lj.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar