torek, november 13, 2007

DiKUL odpira vrata

Kolega Miro Pušnik iz CTK me je prosil, da objavim naslednje sporočilo o novem digitalnem knjižničnem portalu DiKUL, ki sem ga omenjal že nedavno. Torej k sporočilu:

Spoštovani kolegi!

Obveščamo vas o novi veliki pridobitvi za uporabnike knjižnic Univerze v Ljubljani. Gre za portal Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani - DiKUL, ki predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov UL na enem mestu. Portal vsebuje več različnih funkcionalnih možnosti. Najpomembnejša novost je t.i. združevalni iskalnik, ki omogoča hkratno iskanje po več informacijskih virih hkrati (največ do 20). Rezultate iskanj združi in prikaže v enotnem seznamu zadetkov. Povezovalnik do gradiva pa vam omogoča različne povezave, ki se tvorijo na podlagi bibliografskih podatkov. Najbolj zanimive so gotovo povezave na celotna besedila člankov oziroma knjig. Povezovalnik vam bo odslej prihranil ogromno truda, saj namesto vas preverja dostopnost elektronskih ali tiskanih verzij gradiva. Enostavno iskanje vsebuje iskanje po prednastavljenih iskalnih izborih. Če kliknete na naslov iskalnih izborov, boste prišli do seznama zbirk, ki so vključene v iskanje v izbranem izboru. Napredno iskanje omogoča iskanje po kategorijah, lahko pa si izdelate tudi svoj lastni izbir zbirk, po katerih izvajate iskanje. Novost je tudi enoten Katalog iformacijskih virov UL, ter predvsem celovit Katalog e-revij UL.

Vključeni so praktično vsi naročniški informacijski viri dostopni na Univerzi v Ljubljani od znanstvenih bibliografij, servisev z e-revijami in e-knjigami ter tudi računalniški katalogi COBISS/OPAC UL vključno s katalogoma CTK-ja in NUK-a. Kot poseben del portala je tudi seznam ter iskalnik po visokošolskih in drugih delih UL. Vključeni so tudi kakovostni informacijski viri iz odprtega dostopa (Agricola, DOAJ, Free Journals, Medline ipd).

Portal DiKUL je dostopen na spletnem naslovu http://dikul.uni-lj.si. Do portala lahko dostopate od koderkoli, vendar lahko izven okolja UL zaenkrat uporabljate le tiste informacijske vire, ki nimajo omejitve iskanja ali pa dostopa do celotnih besedil (servisi iz okolja odprtega dostopa DOAJ, Free Journals ipd.). Informacijske vire, na katerih je tudi iskanje ter pa dostop do celotnih besedil omejeno, pa je zaenkrat možno uporabljati le iz okolja UL. Do konca 2007 bo možen tudi oddaljen dostop po sedanjem sistemu.

Tehnično upravljanje portala za UL izvaja CTK v sodelovanju z NUK-om. Vsebinsko podporo portalu pa dajejo vse knjižnice UL.

1 komentar:

  1. trackback: http://www.publikacije.net/blog/2007/11/25/digitalna-knjiznica-univerze-v-ljubljani/

    Lp, m

    OdgovoriIzbriši