ponedeljek, avgust 20, 2007

Kdaj bo aktualnost interneta zanimiva tudi za naše univerze

Ko sem danes v večernem Dnevniku na RTV SLO slišal, da so predstavniki slovenskih visokošolskih organizacij (kot kaže je iniciativa tekla v Državnem svetu) pripravili svojo različico Resolucije Nacionalnega programa visokega šolstva, sem seveda takoj "skočil" na spletne strani štirih slovenskih univerz v upanju, da bom tam izvedel kaj več. Razočaranje! In če rečem ali kar ponovim za državnim sekretarjem Dušanom Lesjakom (ki ga je akcija sicer presenetila), ko je rekel, da je poteza dobrodošla, bi dodal še, da bi bilo še bolj dobrodošlo, ko bi na spletu čimprej našli integralni tekst tega predloga.

Ob tem dogodku sem nato še radovedno pogledal, kakšna je pravzaprav aktualnost slovenskih univerzitetnih spletov. Skušal sem poiskati uro ali pa vsaj dan, ko je bila kakšna novica aktualizirana. Res, da so počitnice in tudi iskal sem zgolj zapise v kategoriji Novice; naj povem, da je bil rezultat zelo skromen. Najbolje je odrezala Univerza v Ljubljani (UL): 17. 8. 2007 je bila objavljena novica o uvrstitvi UL na šanghajski lestvici najboljših univerz (mimogrede, o tem ste lahko na tem blogu brali že 11. 08. letos). Univerza v Novi Gorici (UNG) objavlja 13. 8. 2007 novico, da se  profesor Stephen Hawking iz Univerze v Cambridgeu zaradi neodložljivih zdravniških pregledov ne bo mogel udeležiti konference »Time and Matter 2007«, ki jo organizira UNG koncem avgusta 2007 na Bledu. Univerza v Mariboru ima zapis v rubriki Aktualno 9. 8. 2007 o najprestižnejšem študentskem tehnološkem tekmovanju na svetu, Imagine Cup v Koreji. Univerza na Primorskem pa nas z datumom 30. 7. 2007 obvešča o razpisu štipendij v Švici.

Sprašujem se, kdaj bodo uredniki univerzitetnih spletov in njihovi predpostavljeni ugotovili, da je splet lahko najbolj ažuren in odmeven informacijski medij, ki ga imamo na voljo in ki se ga danes bojijo tudi časopisne hiše. In da bi že veliko storili, ko bi na univerzitetnih spletih npr. zagotovili povezave do blogov in wikijev vsaj svojih sodelavcev.

2 komentarja:

  1. Še en dober komentar. Sicer pa še enkrat pohvalim vaš blog, ki je odličen in edini, ki ga sploh redno prebiram med vsem interntnim in tudi blogovskim smetjem. Predvsem mi je všeč vaš stil, ker ste res pravi bloger in popolnoma razumete kaj je to blog, za razliko od nekaterih zelo znanih Slovencev, ki menijo da je bolj ali manj redno objavljanje svojih prostih spisov ali kolumen, že blog.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj naj drugega rečem kot to, da mi pohvala godi. V zadoščenje bi mi tudi bilo, ko bi to delo opogumljalo in sprožalo nastajanje novih blogov, zlasti v akademskem okolju. Tu smo v primerjavi s sicer primerljivimi okolji še zelo skromni. Ponavljam, k temu bi lahko veliko pripomogli npr. upravljalci univerzitetnih spletov, tako da bi organizirali lastne blogosfere. Če imamo, recimo, sfero Blogosa, zakaj ne bi mogli imeti npr. tudi sfere UNiblog (priznam, ime ni zelo domiselno).

    OdgovoriIzbriši