petek, februar 23, 2007

"Science" ni vse...

Tale zgodba mi je posebno všeč. Na njeno sled me je pripeljal bloger romunov, za kar sem mu hvaležen. Zgodba se za(raz)plete na zanimiv način. Soavtor članka, ki je izšel v reviji Science, J. A. Eisen, evolucijski biolog in učitelj na U. C. Davis Genome centru izrazi v svojem blogu "The Tree of Life" svoje pomisleke ob tem, da je elitna znanstvena revija Science objavila članek pri katerem je soavtor. In kaj je bistveni razlog njegove nejevolje? Poleg manjše zamere, da ga sodelavci niso obvestili, kdaj bo članek objavljen, se Eisen jezi, ker je bil članek objavljen v reviji, ki ni revija odprtega dostopa. Njegov razmislek je vreden, da ga skušamo podoživeti, zato ga ponujam v prevodu:

"Objavo v reviji, ki ni v odprtem dostopu, kot je Science, odklanjam iz več razlogov. Med drugim, če izberete in objavite članek tam in ne drugje, področju globokomorskih simbiontov prej škodujete kot koristite. Kako lahko revija kot je Science škoduje področju? Najprej, pri Science so s svojo nestrpnostjo do dolgih tekstov prisilili Ireno (t.j. prvo avtorico članka, dodal Franc) da je ogromno delo na genomu simbionta skrčila v članek na eni sami strani z izrezanimi vsemi pomembnimi podrobnostmi. Mislim, da članek na eni strani ne daje zadoščenje ne zanimivemu področju biologije in ne avtoričinemu delu. Članek npr. na štirih straneh bi bralce izobrazil o globokomorskem ekosistemu, o znotrajceličnih simbiontih in posebno o obravnavanem simbiontu. Globine morja so izjemno zanimive in tudi ogrožene s strani človeka. Tak članek  bi lahko pomenil precej več, kot da je samo promocija povzetka (kar je edini rezultat objave zgolj ene strani v reviji Science)."

Nedvomno zanimiv in pogumen razmislek, ki na izzivalen način predstavi enega od pomenljivih ciljev odprtega dostopa. In zadeva ima še zanimivo drugo razsežnost; J. A. Eisen se v zagovor zadeve odprtega dostopa ni postavil povsem slučajno. Odprti dostop je kot kaže v družini Eisen družinska zaveza; njegov brat Michael Eisen, ugleden bioinformatik na Berkeleyju, je namreč znan aktivist odprtega dostopa in je soustanovitelj ter poddirektor PLOSa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar