nedelja, maj 31, 2009

Proverbiarium 115

Tempus ipsum affert consilium.
(Čas sam prinaša nasvet.)

Tempus omnia revelat.
(Čas vse razkrije.)

Te prodet facies, turpiter cum facies.
(Izdal te bo obraz, če storiš kaj sramotnega.)

ponedeljek, maj 25, 2009

Prosti dostop do raziskovalnih podatkov

Dr. Mojca Kotar (UL) je posredovala obvestilo, da je odprta spletna stran na temo prostega dostopa do podatkov raziskav (Open data) na spletišču eIFL, kjer najdete povezave do relevantnih poročil in predstavitev projekta.

nedelja, maj 24, 2009

Portal za raziskovalce izvornih celic

Raziskovalci izvornih (matičnih) celic bodo brez dvoma s pridom segali po ponudbi portala StemCellGateway.net. Splet usmerja na ključne revije tega področja, objavlja novice iz pomembnejših novičarskih spletov in povezuje na zadevne bloge. S pomočjo gesel prikliče nove objave, opozarja na prireditve ter seznanja z resursi in laboratorijskimi kapacitetami na tem izjemno perspektivnem področju eksperimentalne biologije.

Recesija: manj knjig in revij

Revija Times Higher Education poroča o najnovejši anketi med 38 britanskimi univerzitetnimi knjižnicami, ki kaže, da bo 40% knjižnic zaradi zmanjšanja kupne moči funta v prihodnjem letu krepko zmanjšalo nakup revij in knjig. Brez privoščljivosti svetujem: v večji meri bi veljalo uporabljati odprti dostop (open access).

Iskalnik receptov

Ljubitelji dobre jedače bodo nedvomno z navdušenjem pozdravili iskalnik Recipe Bridge, ki išče recepte v 200 spletnih straneh in blogih.

Proverbiarium 114

Quod intristi exedendum est.
(Kar si si nadrobil (=skuhal), moraš pojesti.)

Quod licet Iovi, non licet bovi.
(Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu. Pomen: Ni vse za vsakogar.)

Quod non dedit fortuna, non eripit.
(Česar sreča ne da, tudi ne odvzame.)

nedelja, maj 17, 2009

WolframAlpha

Zdaj ste najbrž že vsi, ki ste stalni spletni obiskovalci, preskusili bučno napovedovani enciklopedični iskalnik WolframAlpha, od nekaterih tudi prehitro imenovan Google-Killer. Zaradi svoje premajhne kilometrine si ga ne upam presojati in se raje skrijem za kakšnim mnenjem, ki pa sproža zanimanje. Naj bo tokrat to zapis na Joho the Blog.

Proverbiarium 113

Multa docent fames.
(Lakota marsikaj nauči.)

Multa fidem promissa levant.
(Mnogo obljub zmanjšuje zaupanje.)

Multa paucis.
(Veliko povedanega z malo besedami.)

sreda, maj 13, 2009

Semantično podprt znanstveni članek

Vabim k branju izvrstnega članka, ki je izšel v PLoS Computational Biology, o tem kako je mogoče z uporabo sodobnih možnosti, ki jih omogoča spletni tekst, obogatiti sporočilnost vsebine.  Ob uporabi različnih oblik hipertekstnega označevanja, tekstovnih poudarkov, vrednotenja pogostosti pojavljanja pojmov, citacijske analize in podobnih posegov v tekst prispevek pomembno obogatimo in ga približamo uporabniku.

Google znova ponuja več

Ponudbo, ki jo prinaša Google je vredno preveriti. To lahko storite bodisi, da greste na njihov uradni blog, kjer vam jo predstavijo ali pa preberite simpatično analizo na blogu Mashable. Govorimo o poglobitivi iskalne strategije z vključitvijo t. i. Opcij. Za to morate, ta trenutek še, namesto slovenskega iskalnika pognati angleško verzijo www.google.com in takoj pod poljem, kamor ste vpisali vaša iskalna gesla najdete še pasico Web Show options...  Kliknete na link in ponujena vam bo paleta možnosti za rafiniranje vašega iskanja. Preskusite! (hvala twiterašema BoraZ  in GregorVucajnk).

nedelja, maj 10, 2009

Članki o Odprtih izobraževalnih virih

Revija “Open Learning: The Journal of Open and Distance Learning”  je svoj posebni zvezek o Odprtih izobraževalnih virih sprostila v odprti dostop.

Ovidova ponudba

Informacijski portal OVID, ki ga vzdržuje založniška hiša Wolters Kluwer, ponuja vsak mesec v brezplačni preskus eno od svojih številnih informacijskih storitev. V maju je npr. omogočen dostop do British Nursing Indexa.

Računalništvo v oblaku in knjižnice

V blogih se pojavljajo prvi zapisi in komentarji o računalništvu v oblaku (Cloud Computing) in napovedi o njegovem vplivu na knjižničarsko dejavnost.

Zanimive težave klasičnih knjižnic

Bodleyjeva knjižnica (Bodleyan Library) je glavna knjižnica Univerze Oxford in ob British Library druga  največja v Veliki Britaniji. Ob sicer daljši zgodovini je sedanja knjižnica nastala leta 1602. Nedavni sklep univerzitetnega vodstva pa je prepovedal  zaradi zdravstvenih in varnostnih razlogov uporabo lestev za dostop do knjig na višjih policah. Ker na drugi strani univerza ne želi prestaviti knjig iz njihovih “zgodovinkih mest” bodo študenti morali do kopij teh knjig poslej potovati v druge britanske knjižnice. Naj živi tradicija!

Proverbiarium 112

Pessima sit, nulli non sua forma placet.
(Tudi grdi je njena podoba ljuba.)

Pestis in amicitia pecuniae cupiditas.
(Pohlep po denarju je propad prijateljstva.)

Petite et dabitur vobis.
(Prosite in dobili boste.)

sreda, maj 06, 2009

Delavnica “Open Access: Maximising Research Impact” v Sofiji (Bolgarija)

Od danes si lahko na blogu DiKUL  ogledate predstavitve na delavnici “Open Access: Maximising Research Impact”, ki so jo 23. in 24. aprila letos v Sofiji (Bolgarija) organizirali: Nova bolgarska univerza iz Sofije, Bolgarski informacijski konzorcij in eIFL.net.

Ker je bil na delavnici tudi poročevalec iz Ljubljane in ker novico prinaša DiKUL pomeni to morda večje zanimanje za vzpostavitev mreže repozitorijev odprtega dostopa tudi v slovenskem prostoru. Kljub počasnemu prodiranju Odprtega dostopa v deželo na sončni strani Alp upanje vedno umre zadnje.

PS.:
Dobra vest, ki mi jo je pravkar posredovala dr. Mojca Kotar, predsednica Univerzitetne službe za knjižnično dejavnost UL pa je zapisana tudi v sporočilu eIFL.net, kjer so izčrpneje predstavljene rešitve pri uveljavljanju OA tudi za Slovenijo. 

ponedeljek, maj 04, 2009

Intervju s prof. Suberjem na Harvardu

O težavah pri uveljavljanju odprtega dostopa (Open Access) in o ozadjih odpora proti njemu govori v podkastnem intervjuju iz Harvarda prvi guru odprtega dostopa prof. Peter Suber.  

Novi First Monday

Tokratna številka odprtodostopne revije o Internetu First Monday ponuja zanimive vsebine: o tem ali je mogoče iskati zvezo med učnim uspehom visokošolcev in njihovim sodelovanjem v Facebooku, o računalništvu v oblaku (“Cloud Computing”), o folksonomijah in o zanesljivosti vsebin v Wikipediji.

Sodelovalno raziskovanje

Sodelovalno raziskovanje postaja buzzword s ciljem uveljavitve  spletnega povezovanja v raziskovanju. Orodja, ki skušajo podpreti tak način sodelovanja raziskovalcev ponuja portal Sci-Mate v obliki odprtega spletnega okolja z wiki orodji za večavtorsko pisanje tekstov, zapisi raziskovalnih protokolov, iskalniki materiala in orodij, forumske platforme ipd. 

nedelja, maj 03, 2009

Global Health podatkovna baza je v odprtem dostopu

Britanski informacijski servis CABI je najavil, da bo zaradi lažjega dostopa do podatkov o novi prašičji gripi  A(H1N1) poslej njihova podatkovna baza Global  Health prosto dostopna.

Prav iz istega razloga je servis EBSCO Publishing ponudil v brezplačno uporabo DynaMed podatke o novi gripi zdravstvenim ustanovam.

sobota, maj 02, 2009

Proverbiarium 111

Parvi sunt foris arma, nisi est consilium domi.
Majhna je korist od orožja v boju, če ni soglasja v hiši.

Parvis componere magna.
Primerjati veliko z majhnim.

Parvum parva decent.
Majhnemu pritiče majhno.