sobota, julij 28, 2007

OpenLibrary

Zahvaljujoč zapisu in linku na blogu DigitalKoans sem pristal na zapisu Barbare Quint o porajajoči se pobudi Open Library, ki nas premami s prekrasno čeprav skoraj iluzorno idejo Odprte Knjižnice - Open Library, namreč narediti dostopno "...every book, every journal, every instance of every type of content a traditional library might contain... Ob takem obetu seveda človek prišpiči ušesa. Zlasti ker je v ozadju projekta že uveljavljen tim Internet Archive baze in  povezane iniciative Open Content Alliance, ki pač nista "no name", se ideja premakne iz območja "nemogoče" v območje "mogoče". Pustimo se presenentiti in občasno pokukajmo na  splet, ki  je trenutno še v demo verziji, a bi se naj kmalu pojavilo nadaljevanje...

ccLearn

(Zdaj bom pa prehitel urednike strani CC Slovenija!). Pobuda Creative Commons Worldwide (CCW) najavlja novo storitev ccLearn.  Namenjena je podpori uporabnikov/izvajalcev spletnih učnih vsebin, zlasti v kontekstu uporabe Odprtih izobraževalnih virov -  Open educational resources (OER) in jim naj predvsem zmanjša pravne, tehnične in socialne ovire v dostopu do spletnega pouka.

Proverbiarium 20*

Iucunda est memoria praeteritorum malorum.
(Prijeten je spomin na pretekle težave.)

Iucundi acti labores.
(Prijetna so dokončana dela.)

Iudex nemo potest esse in propria causa.
(Nihče ne more biti sodnik v lastni pravdi.)

*in kot zanimivost še >tale najdba.

nedelja, julij 22, 2007

Intute, kaj je to?

Britanska izobraževalna agencija JISC, (o njej tudi >tukaj in >tukaj), zdaj že leto dni uveljavlja spletni portal Intute. To je prosto dostopna storitev, ki ponuja informacije (z anotacijami) o kvalitetnih spletnih straneh namenjenih izobraževanju in raziskovanju.

del.icio.us za povezave

Spletno storitev del.icio.us lahko koristno uporabimo tudi za ureditev povezav na svojih spletnih straneh, kot to predlagajo na MIT knjižničnem spletu. In kot nam povedo na Recherchen Blogu veliko uporabnikov ta socialni servis zaznamkov, kot mu tudi pravijo, uporablja za oblikovanje mrež za posredovanje koristnih povezav.

Proverbiarium 19

Piger ipse sibi obstat.
(Lenuh je sam sebi napoti.)

Piscem natare doces.
(Učiš ribo plavati.)

Pisces magni parvulos comedunt.
(Velike ribe žro majhne.)

Plane qualis dominus, talis et servus.
(Kakšen gospodar, takšen sluga.)

sobota, julij 14, 2007

Še nekaj o iskalcih znanstvenih vsebin

Ne zgolj zato, da vas opozorim na zanimiv zapis "A Quick Look...", ki predstavlja nekatere preverjene izkušnje  s pomembnejšimi iskalci znanstvenih vsebin, svetujem vam tudi, da se pogosteje ustavite na kolektivnem blogu Resource Shelf zaradi pogostih prav koristnih nasvetov.

HINARI, AGORA in OARE gredo dalje.

Najbrž ste že slišali za tri sestrske programe pod okriljem OZN, za programe, ki zagotavljajo v več kot 100 najrevnejših državah sveta (večinoma) brezplačen spletni dostop tudi do komercialnih bibliografskih podatkovnih zbirk. Program HINARI pokriva raziskave v zdravstvu, AGORA kmetijske raziskave in OARE okoljske raziskave. Kot lahko preberemo so se zdaj organizatorji programov dogovorili, da podaljšajo njihovo veljavnost do leta 2015.

Blogerski priročnik

Radi bi ob majhnem naporu in čim hitreje zvedeli kaj več o bloganju? Znate nemško? Potem vam lahko pomagam z napotitvijo na priročnik "Das kleine Weblog-Handbuch - ein Ratgeber für Blogger".

Protonotes

Recherchen Blog nas tokrat opozarja na Protonotes. To je orodje, ki ga sestavljata Wiki in forumska platforma in naj bi bilo posebno uporabno za organiziranje sodelovanja v raziskovalnih skupinah, prav tako pa tudi v učnem procesu. Kratek opis aplikacije in tudi komentarje uporabnikov najdete >tukaj.

Proverbiarium 18

Usus est magister optimus.
(Izkušnja je najboljša učiteljica.)

Vana surdis auribus canere.
(Zaman je govoriti gluhim ušesom.)

Varietas propria est fortunae.
(Spremenljivost je lastnost sreče.)

Verba volant, scripta manent.
(Besede odletijo, zapisano ostane.)

nedelja, julij 08, 2007

Science Direct poslej tudi z Google Scholarjem

Tole prvovrstno novico sem našel na blogu Paule Kaufman. Z Google Scholarjem bomo poslej lahko preiskovali Elsevierjev spletni bibliografski portal Science Direct. Doslej je to bilo mogoče zgolj z Elsevierjevim lastnim iskalcem (Scopus).

Razvozlajmo akronime

Akroním ali kratica, je kot pravi SSKJ, ustaljena okrajšava večbesednih imen, navadno iz začetnih črk ali zlogov. Pogosto je pomen težko prepoznaven, zato si pomagamo z iskalci. V pomoč so nam že splošni iskalci npr. Google, vendar včasih je treba uporabiti specializirana orodja kot npr.:  Acronym Finder (angl.), All Acronyms (angl.), Special Dictionary/Acronyms and Abbreviations (angl.), The Internet Acronym Server (angl.), ACRONYMA (večjezičen), Akronyme und Abkuerzungen (nem., angl.), sigles (franc. in večjezičen) in slovarček krajšav (slov.).

Proverbiarium 17

Id facere laus est, quod decet, non quod licet.
(Hvalevredno je početi to, kar je dostojno, ne kar je dovoljeno.)

Ignem igni incitare.
(dobesedno: Ogenj spodbujati z ognjem; pomensko: Prilivati olje na ogenj.)

Ignoramus et ignorabimus.
(Ne vemo in ne bomo vedeli. - izrekel E. H. du Bois-Reymond, 1872)

Ignorantia iuris neminem excusat.
(Nepoznanje zakona nikogar ne opravičuje.)

sobota, julij 07, 2007

Phil Bradley o Web 2.0

Phil Bradley je na konferenci Umbrella 2007 imel referat "Practical uses for Web 2.0 in a library environment" in v prezentacijo je vključil številne koristne povezave. Na svojem blogu pa je dodal tudi pogostejša vprašanja na tematiko Web 2.0.

petek, julij 06, 2007

Kmetijske in rokodelske novice

Cit. iz rubrike Novice na dLib.si. ( 4. 7. 2007): 

"Z veseljem obelodanjamo vest, da so leta 1843 »na svitlobo dane« Kmetijske in rokodelske novice, zdaj dostopne tudi prek spleta. So drugi najstarejši časnik v slovenskem jeziku, njihov ustanovitelj in prvi urednik je bil zdravnik, politik in publicist Janez Bleiweis. Do leta 1902, ko je izšla zadnja številka, so v njih objavljali številni slovenski literati, med njimi Fran Levstik, Janez Trdina, Simon Jenko, Matija Valjavec in Josip Jurčič. Dostopna so celotna besedila prispevkov, iskanje pa je možno tudi po njihovi vsebini kljub dejstvu, da so prvi letniki pisani v bohoričici."

V slovenski Wikipediji najdemo omembo Kmetijskih in rokodelskih novic (KRN) pod geslom "Janez Bleiweis", o samih KRN  zapisa še ni, čeprav bi si jih tudi zaradi narodobudniških in drugih zaslug zaslužile. Morda ta zapis opogumi koga, da izpolni to vrzel!

Ekipi dLib.si pa iskrene čestitke za dosežek!

ponedeljek, julij 02, 2007

Journal Info

To poročilo povzemam po blogu DigitalKoans. Knjižnice Univerze iz Lunda, ki jih dobro poznamo po Direktoriju revij Odprtega dostopa (DOAJ) so nam znova pripravile novo, koristno podatkovno zbirko z imenom Journal Info. Baza je predvsem namenjena raziskovalcem, da se bodo lažje odločali pri izboru revije za objavo svoje raziskave v naboru 18.000 revij iz več kot 30 baz. O vsaki reviji najdemo temeljne podatke o spletni lokaciji, dostopnosti bralcu (npr. status odprtega dostopa) in podatke o kvaliteti revije kot so npr. podatki o indeksaciji.

nedelja, julij 01, 2007

Intervju s Stevenom Harnadom

Richard Poynder na svojem blogu, potem ko prof. S. Harnada z Univerze v Quebecu in Univerze v Southamptonu najprej na kratko predstavi, objavlja tudi obsežnejši intervju z njim. S. Harnada sem tudi v tem blogu že pogosto omenjal, saj je eden vodilnih mož, če ne kar najimenitnejši v svetovnem gibanju Odprtega dostopa. Sebe kontroverzno, kot je rad tudi v svojih nastopih, imenuje "arhivangelist". Sicer pa preberite intervju in vam bom marsikaj o Odprtem dostopu in njegovi vlogi v njem bolj jasno.