nedelja, februar 26, 2017

Internet Archive

Saj vem, da večina pozna Internet Archive. Pa vendar si preberite tale zanmiv članek  M. K. Magistadove, ki vam med drugim opiše tudi zgodovino nastajanja tega enkratnega spletnega zaklada. In kot pravi Brewster Kahle, ki je vzpostavil ta arhiv:“Skušamo zgraditi Aleksandrijsko knjižnico, verzija 2."

nedelja, februar 19, 2017

Proverbiarium 464

Cauda de vulpe testatur.
Lisico se pozna po repu.

Causa finita est.
Zadeva je končana.

Cave ne cadas.
Pazi, da ne padeš.

AAAS in Gatesov sklad za OD

Založniška hiša AAAS (American Association for the Advancement of Science) in Gatesov sklad (Bill & Melinda Gates Foundation) sta sklenila dogovor, po katerem bodo dela avtorjev, ki jih financira sklad odprtodostopna v revijah založnika AAAS , npr. Science, Science Advances ipd.  

nedelja, februar 12, 2017

Proverbiarium 463

Pro bono pacis.
V dobro miru.

Pro domo sua.
V svojo korist.

Pro praesenti.
Za sedaj. (Za ta čas.)

Pro praeterito.
Za minulo. (Za preteklo.)

sobota, februar 11, 2017

Bodimo razpravno zmernejši

Tale Edionwejin prispevek o spletnem diskusijskem komuniciranju mi je res všeč; ne, kar strinjam se z njim. Res bi bilo potrebno najti načine, kako razprave v spletnih medijih, tako v družbenih omrežjih kot v spletnih časnikih, narediti tolerantnejše. Pa brez potuhnjene želje po cenzuriranju. Seveda politično temeljene razprave razpihajo žerjavico in ker so seveda ponavljajoče predvolilne "vaje v slogu" sestavina demokratičnega okolja, je različnost v stališčih in nato v izjavah razumljiva. A nova spoznanja o vplivanju na javno mnenje so žal povečala ostrino in priklicala načine zlorabe spletne komunikacije. Tu zadeva zlahka zaide v področje manipuliranja. Edionwejina napotitev, da se posvetimo priporočilom, ki jih ponujajo pri Living Room Conversations vsekakor ni od muh.       

ponedeljek, februar 06, 2017

Arhiv projekta "OA good practice"

V sredini leta 2016 je bil zaključen projekt Open access good practice. Zdaj na JISCovi spletni strani najdete arhiv projetnega materiala, namen objave pa je seznanitev visokošolske srenje z uporabo odprtega dostopa.

nedelja, februar 05, 2017

Quo vadis, Domine?



Namesto, da mediji z navajanjem podatkov o naraščanju interesa za prebiranje Mein Kampfa puščajo  v javnosti zaskrbljujoče sporočilo, bi bilo bolje, ko bi se zamislili nad opozorili, ki sta nam jih v svojih delih zapustila Orwell in Huxley in nam jih v spomin kliče sveža komunikacijska praksa spletnega družabnega mreženja. K sreči, če prisluhnemo svežim novicam, Orwellova dela v svetu ponovno dosegajo rekordno prodajo.  Ko prebiram članek o novi niši psihološke znanosti, o psihometriki, me namesto občudovanja predstavljenih dosežkov obhaja preganjavica. Bodo Big Data zadeva, ki nas bo torej poslej določala in nas bodo kreatorji javnega mnenja usmerjali in obvladovali s psihometriko? Poznavalci pomirjajo, da so ta vedenja in tudi praksa na voljo že kar nekaj časa pa niso omogočila bistvene prevlade enega pola nad drugim. Vendarle, kot v fizičnih dosežkih, včasih zelo droben zasuk v vadbenem protokolu lahko prinese temeljite rezultatske premike. In če se ti posledično prelevijo v težko popravljive družbene in ekonomske posledice, je sklenjen krog skrbi najbrž upravičen. Predstavljam si lahko in predvsem bi raje videl, ko bi izjemne intelektualne dosežke, kot je omenjena psihometrika, uporabili npr. v izobraževalne namene, namesto da si jih prilaščajo politiki za svoje manipulativne namene. To pač ni prijeten občutek. In to potem ko smo se še pred nedavnim lahko navduševali nad člankom, ki govori o osupljivem napredku na področju strojnega prevajanja.

Proverbiarium 462

Memoria minuitur, nisi eam exerceas.
Spomin peša, če ga ne vadiš.

Mendaces faciunt, ut ne sibi vera dicientibus credatur.
Lažnivcem se dogodi, da se jim tudi, ko govorijo resnico, ne verjame.

Mendax est furax.
Kdor laže, krade.



Portal Sci-GaIA

Evropska skupnost v okviru svojega programa Horizon 2020 organizira nov portal za izgradnjo znanstvene e-infrastrukture za Afriko. Portal s kratico Sci-GaIA je rezultat dosedanjega dela številnih konzorcijskih sodelavcev, ki so pričeli z delom leta 2015 in bi ga naj v letošnjem maju zaključili. 

Švicarji uveljavljajo odprti dostop

Rektorska konferenca švicarskih visokošolskih ustanov je na zadnji dan letošnjega januarja sprejela Strategijo odprtega dostopa. Strategija predvideva, da morajo biti vse publikacije, ki jih financirajo z javnimi sredstvi, v prostem dostopu z letom 2024.