nedelja, november 29, 2015

Proverbiarium 410

Peccatum trahit semper ad deterius.
Greh vedno vodi v hujši greh.

Pectus est enim quod disertos facit.
Srce je tisto, ki govori.

Pelle sub agnina corda lupina latent.Pod ovčjim kožuhom se skriva volčje srce.


"Najboljši" blog o OA

Peter Murray-Rust ga je na twitterju označil kot najboljši letošnji blog o odprtem dostopu.  

NWO za strožji režim

Nizozemska raziskovalna agencija (NWO - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) je s 1. decembrom, kot prva tovrstna ustanova v svetu, zaostrila zahtevo, da so publikacije, ki so rezultat njihovega financiranja, takoj dostopne v odprtem dostopu. Torej nič več z embargo zamikom, ampak TAKOJ. Z letom 2025 načrtuje NWO, da bodo vsa dela iz nacionalnega raziskovalnega programa 100% odprtodostopna. Citatu iz sporočila, ki pojasnjuje razlog ukrepa:"...If the latest knowledge is not available immediately or is only available against extra payment then this slows down progress in science."... je pač mogoče samo pritrditi.    

sobota, november 21, 2015

Pojdite na Right Relevance

Right Relevance je spletni servis, ki skuša s preiskovanjem družbenih omrežij najti t.i. "vplivneže" (influencers), ki relevantno obdelujejo določeno temo v družbenih omrežjih. Ob vpisu našega gesla v iskalnik nam servis vrne zaznane zapise po vplivnosti avtorjev. Npr. z vpisom "open access" dobimo aktualne zapise na temo in ob tem dodane odzive na različnih vzporednih omrežjih npr. na Twitterju, lahko pa spremljamo tudi komunikacijo med tviterati. Imajo tudi svoj blog, kjer lahko izvemo nekaj več o delovanju servisa. V servis se prijavite preko svoje povezave v Twitterju, Facebooku ali LinkedInu.      

Proverbiarium 409

Ululas Athenas ferre.
Nositi sove v Atene (podobno: Nositi vodo v morje).

Una linea geometram non facit.
Ena črta ne naredi zemljemerca. 

Unde fames homini vetitorum tanta?
Odkod človeku tolikšna želja po prepovedanem?


Elsevier ne odneha biti zoprn

Elsevier je zopet izzval povečano pozornost in tudi zgražanje pri uporabnikih s svojim nedavnim posegom v uporabo pri njih zakupljenih virov. Kot preberemo v blogu TechDirt je raziskovalec C.H.J. Hartgerink, doktorski študent na Univerzi Tilburg, želel s pomočjo podatkovnega rudarjenja v bazi ScienceDirect in s statistično obdelavo pridobljenih podatkov prispevati k razkrivanju prirejanja raziskovalnih podatkov pa ga je založba opozorila, da z obsegom prenesenih podatkov krši uporabniške pravice. Postopek raziskovalca naj bi po njihovi presoji pomenil krajo podatkov, ne glede na to, da je univerza imela veljavno licenčno najemno pogodbo za revije, ki jih je želel uporabljati raziskovalec. Bodite torej previdni, kako uporabljate licenčne vire; dovoljeno je torej samo njihovo branje... Za zjokat... 

nedelja, november 15, 2015

Proverbiarium 408

Altissima quaeque flumina minimo sono labuntur.
Najgloblje reke tečejo z najmanj hrupa.

Amantis iusiurandum poenam non habet.
Prisege zaljubljenih niso kaznovane.

Amantium irae amoris integratio est.
Zaljubljencem je prepir obnavljanje ljubezni. 

Kaj je Topical?

Je nov, zanimiv zbirnik dnevnih novic v področjih, ki jih izberete po svojem okusu.  Topical spominja na Flipborad in druge popularne servise za bolj urejeno spremljanje (pre)obilne ponudbe Novega na spletu.  Za poskus sem pogledal v dnevne novice na temo Open Access.

Odprti dostop ni zastonj

Objavljanje znanstvenega opusa v informacijskih virih z odprtim dostopom seveda ni zastonj. Z stoškovnimi vidiki te oblike znanstvenega publiciranja se ukvarja nedavni članek v The Chronicle of Higher Education. 

B. Gates za odprti dostop

Tudi pri "The Bill & Melinda Gates Foundation" so se odločili, da bodo vse publikacije in vsi podatki, ki so vezani na financiranje njihove fundacije na voljo v odprtem dostopu.

ponedeljek, november 09, 2015

Elsevierjevi uredniki se upirajo

Uredniki in člani uredniškega sveta Elsevierjeve revije Lingua so potem, ko niso uspeli s svojo zahtevo, da revije postane odprtodostopna, kolektivno odstopili.  V naslednjem letu nameravajo ustanoviti svojo revijo Glossa. Odločitev  je zbudila v svetu znanstvene žurnalistike precejšnjo pozornost in prav lahko, da bo spodbudila posnemovalce. 

OD do ameriške sodne kazuistike

Harvardska pravna fakulteta namerava v okviru iniciative "Free the Law" digitalizirati celoto sodnih zadev ameriških sodišč, eno največjih pravnih zbirk v svetu, in jo ponuditi v odprtem dostopu.

Proverbiarium 407

Nec aspera terrent.
Tudi težave nas ne plašijo.

Necessest facere sumptum, qui quaerit lucrum.
Potrebno je trošiti, če želimo pridobiti.

Necessitas  mater artium.
Nuja je mati umetnosti.



Kako grozi "dezintermediacija"



Dezintermediacija je jezikovno sicer neprijazen izraz, predstavlja pa proces izločanja enega od nepotrebnih členov npr. v verigi trgovanja produkta ali storitve. Ta možnost se v posredovanju novega znanja v zadnjem koraku raziskovalnega procesa, ko raziskovalci svojim vrstnikom (in ostalim bralcem) ponudijo v branje in presojo rezultate, udejani s korakom odprtodostopnega spletnega žurnalizma. Z opozorilom klasičnim založnikom, da naj razmislijo o prilagoditvi svoje ponudbe, prof. Patrick Dunleavy v svojem prispevku na LSE blogu predstavi vse številne nove možnosti, ki jih informacijska tehnologija ponuja tako raziskovalnem kot učnem procesu.