nedelja, oktober 26, 2014

Proverbiarium 363

Magna civitas, magna solitudo.
Velika skupnost, velika osamljenost.

Magna venit nulli sine magno fama labore.
Nihče ne pridobi velike slave brez velikega napora.

Magnos montes promittere.
Obljubljati velike gore.

Komu služi?

Kako razumna in razumljiva misel, ki pa je tako težko razumljena:

B0s-EgFIMAAxAaY

Za nami je Teden odprtega dostopa

V minulem Tednu odprtega dostopa (TOD) (20. do 26. oktober) so različne ustanove po svetu na različne načine zaznamovale ta dan. Nekaj prireditev lahko najdete tudi na spletu TOD. Prav s posebnim poudarkom pa so TOD proslavili na Harvardu, brez dvoma zahvaljujoč neumornemu guruju OD dr. Suberju. V zapisu je zbral 11 sporočil različnih organov univerze Harvard s katerimi so posamezne članice bodisi okrepile posamezne rešitve  OD ali pa so predstavile nove pristope k OD. Priporočam v branje vsem, ki iščete nove ideje za krepitev odprtodostopnih rešitev pri nas. 

Posvet o e-izobraževanju

V četrtek sem se udeležil odličnega strokovnega srečanja knjižnjičarjev “E-izobraževanje: izzivi za visokošolske knjižnice”. Pomembna tema in dobro obiskana prireditev. Zelo upam, da bo posvet s svojo vsebino in sporočilom pustil tudi dolgotrajnejše sledi v prostoru. Doživeli smo koristen pregled dogajanja na temo e-pouka v Sloveniji, istočasno pa je bil dogodek učinkovito podprt s kompetentnim prispevkom gosta Willema van Valkenburga iz TU Delft ter s prispevki iz bližnje soseščine (mimogrede van Valkenburg ureja izjemen blog na temo e-pouka).

E-pouk je nedvomna prihodnost izobraževalnih praks in kot še pri marsikateri drugi dejavnosti danes pač izobraževanja ni mogoče razumeti drugače kot: ...ali si na spletu ali pa te ni...".  Bilo je vzpodbudno videti, kako se na več mestih rojevajo pobude, vendar po drugi strani pa prav v tem slutim slabost, saj razdrobljenost bega predvsem uporabnike, ki se ne znajo odločiti npr. katero platformo naj uporabijo za vstop v e-pouk. Slovenija je premajhna, da bi si lahko privoščila takšno pestrost pristopa. Sporočilo bo močno predvsem takrat ko bodo pristopi poenoteni. 

Ker sem žal moral popoldan deliti še z drugo obveznostjo sem bil zelo vesel, da sem si,  tudi zahvaljujoč ITju, lahko ogledal zadevo tudi v nadaljevanju. Posnetek prireditve je nameč dostopen na spletu. Želim si, da bi v prihodnje še več {čimveč, najbolje vse :)  } takih in podobnih prireditev pristalo v spletnem okolju v video ali vsaj v podkastni obliki. CTKjeva in ARNESova ekipa tu res počneta dobro stvar. Prisotnost v javnosti zagotavlja zagovornike v njej in v zaostrenih finančnih pogojih javne dejavnosti pač potrebujejo čim več podpore.

fotoLesnik2014-09-25 

(foto G. Lešnik)

nedelja, oktober 19, 2014

Proverbiarium 362

Ut homost, ita morem geras.
Kakršen je človek, tako se ravnaj.

Utilius est autem absolvi innocentem quam nocentem causam non discere.
Bolje je nedolžnega osvoboditi, kot krivcu ne soditi.

Uti, non abuti.
Uporabljati a ne zlorabljati.

Članki o eboli v odprtem dostopu

Dr. Jonathan Eisen se je malo razjezil ob trenutni plimi odprtih vsebin, ki jih nekateri založniki ponujajo na temo ebole. In dam mu povsem prav, zlasti v njegovi jezi, da nekatere revije zelo selektivno sproščajo tovrstne članke. In posebno gorak je, ker se ne morejo odločiti, da bi z enakimi razlogi sprostili tudi članke, ki zadevajo tuberkulozo, HIV, malarijo in še marsikatero bolezen, kjer število žrtev presega petmestno število. Človek res dobi občutek, da so sedanjo stisko z ebolo in svojo odločitev, da sprostijo članke o njej v odprti dostop revije izkoristile predvsem kot propagandno akcijo, češ “poglejte kako smo mi uvidevni”. 

torek, oktober 14, 2014

Žetveni portal

Trije kampusi kalifornijske Univerze (University of California - UC Irvine, UCLA, and UC San Francisco) vzpostavljajo avtomatski “žetveni” portal za publikacije svojih sodelavcev. Kako deluje portal nam predstavi objava na blogu InfoDocket Geryja Pricea:

“The automated harvesting system will closely monitor publication sources, including public and licensed publication indexes, for any new materials published by UC authors. The system will gather as much information about the publication as possible and will notify the author by email when any have been detected. Author approved publications will then be submitted to eScholarship, where they will be available to the public.” 

(na objavo me je opozoril zapis kolege Pušnika na FB).

sobota, oktober 11, 2014

Proverbiarium 361

Nulla poena sine lege.
Kazni ni brez zakona.

Nullum erit tempus hoc amisso.
Ne bo druge priložnosti, ko bo ta mimo.

Nullus dolor est, quem non longinquitas temporis minuat ac molliat.
Ni je žalosti, ki se ne bi skozi čas zmanjšala in omilila. 

Trajnostnost OD

Na blogu Cristobal Cobo najdemo tehtno razpravo o trajnosti odprtega dostopa in odprte znanosti.

Na Frankfurtskem sejmu 2014 o OD

Na letošnjem Frankfurtskem sejmu so ob velikem interesu obiskovalcev posebnen posvet posvetili tudi odprtemu dostopu.  

Paperity

Dobili smo nov agregator Paperity, ki ponuja akademski in pedagoški srenji različnih disciplin celotne članke v odprtem dostopu. Na voljo sta tudi pripadajoč blog  in twitter portal, ki bosta služila promociji razvoja agregatorja in aktualnemu najavljanju novih vsebin. 

nedelja, oktober 05, 2014

Podpora odprtemu dostopu

Kaj lahko storite, če želite podpreti idejo odprtega dostopa vam svetujeta avtorja zapisa na EFF.

In: vsega dva tedna nas ločita od letošnjega Tedna odprtega dostopa, zato sledite dogajanju na spletni strani OA Week 2014. Ter ne pozabite na dogajanje v Ljubljani (ni slučajno umeščeno v ta teden!)

Knjige v odprtem dostopu

Gotovo boste v naboru Open Humanities Press našli kakšno zanimivo knjigo zase. In dela so v odprtem dostopu!

Proverbiarium 360

Atrocitati mansuetudo est remedium.
Za surovost je zdravilo blagohotnost.

Audaces fortuna iuvat.
Pogumnim pomaga sreča.

Audacter calumniare, semper aliquid haeret.
Pogumno klevetaj, vedno se nekaj prime.

Prihodnost monografij v znanosti

Zelo berljivo razmišljanje Ellen Collins o prihodnosti monografij v akademskem svetu. Sestavek, ki je podprt tudi z raziskovalnimi podatki o navadah avtorjev in uporabnikov monografij ter z nakazanimi rešitvami za prihodnost.

O odprtodostopnih učbenikih

Zagovorniki odprtega dostopa bodo brez dvoma z zanimanjem prebrali prispevek o odprtodostopnih učbenikih na blogu Forword Reviews. Vsekakor so koristne besede, ki utemljujejo razloge čemu se (naj) učitelji/avtorji odločajo za to obliko ponudbe svojih učbenikov. Seveda pa je za urednike portalov, kjer se taka ponudba pojavi, pomembno, da skrbno presodijo ustreznost takih tekstov.       

Promocija znanosti v družbenih omrežjih

Vsekakor bi zelo priporočil vsem, ki želite promovirati znanstvene ali strokovne vsebine (lastne ali tuje) v Twitterju in na blogih (velja pa najbrž tudi za druga družabna omrežja), da si preberete zapis na SciLogs.