nedelja, oktober 27, 2013

Proverbiarium 319

Balbus balbum rectius intellegit.
Jecljavec bolje razume jecljavca

Barbarus hic ego sum, quia non intelligor ulli.
Barbar sem tukaj jaz, ker me nihče ne razume.

Beatus qui invenit amicum verum.
Srečen je, kdor najde pravega prijatelja.

Poobjavna vrstniška ocena

Že v preteklosti so se občasno pojavljali predlogi, da bi vrstniško oceno (peer review) znanstvenih prispevkov  pred objavo zamenjalo ocenjevanje po objavi (postpublication peer review). Ideja ime veliko skupnega z idejo odprtega vrstniškega ocenjevanja (open peer review), kjer se v presojo izdelka vključi večje število komentatorjev.  Kot poroča prof. M. Eisen, so zdaj pri arhivu PubMed oblikovali samostojen projekt PubMed Commons, v katerem lahko raziskovalci iz nabora avtorjev pri NIH prispevajo svoje komentarje k člankom, odloženim v PubMed. Uspešna uveljavitev ideje bi morda v prihodnje razrešila kopico problemov, s  katerimi je obremenjena klasična vrstniška ocena. Brez presoje pa seveda tudi ni verodostojne znanstvene publicistike.

Razprava o vrstniškem ocenjevanju se je močneje razplamtela tudi ob nedavni potegavščini Johna Bohannona, ki je v reviji Science objavil rezultate razpošiljanja znanstvenega članka s hudimi pomanjkljivostmi v objavo v različne revije odprtega dostopa. Rezultat je bil namreč porazen, saj je razkrinkal nedoslednost ocenjevanja v številnih revijah. Zadeva bi seveda lahko senco vrgla tudi na prakso odprtega dostopa. Ker pa v poskus razgaljanja pomanjkljivosti vrstniškega ocenjevanja avtor potegavščine ni vključil tudi plačljivih revij, seveda zaključek, v katerim bi obsodili zgolj odprti dostop, seveda ne bi bil korekten.

ponedeljek, oktober 21, 2013

Od kdaj o odprtem dostopu tudi pri nas?

Ob današnji videokonferenci s prof. dr. Petrom Suberjem o odprtem dostopu sem podoživljal tudi kako smo spremljali rojevanje gibanja Open access v Sloveniji. Kmalu bo deset let, kar sem na svojem blogu LiLoLe, s katerim se malo pred tem začel, objavil tudi svoj prvi zapis posvečen odprtemu dostopu. Svoje zapise na blogu sem kasneje namenjal različnim temam, od visokošolskega izobraževanja, informatike, knjižničarstva, vedno znova pa sem bralce obveščal tudi o pomembnejših dogodkih v odprtem dostopu, kot npr. tukaj: ->1,   ->2,   ->3,   ->4

Srečanje s prof. dr. Suberjem

Zdaj pa si je že mogoče ogledati posnetek današnjega videokonferenčnega srečanja s harvardskim profesorjem dr. Petrom Suberjem na temo odprtega dostopa. Ker posnetek še ni obdelan, predlagam, da pričnete z ogledom pri 38 minuti posnetka. 

nedelja, oktober 20, 2013

Se jutri vidimo tukaj?

Na tej Arnesovi spletni strani lahko v počastitev mednarodnega tedna odprtega dostopa  jutri  ob 15.30 spremljate  videokonferenčni pogovor s profesorjem ameriške univerze Harvard dr. Petrom Suberjem o odprtem dostopu, ki ga organizirajo Centralna tehniška knjižnica v sodelovanju z  Univerzo v Ljubljani, Univerzitetna knjižnica Maribor Univerze v Mariboru in Arnes.

petek, oktober 11, 2013

Teden Odprtega dostopa v Sloveniji

Letošnji, zdaj že tradicionalni Teden odprtega dostopa med 21. in 27. oktobrom bo v Sloveniji obogaten z mednarodno videokonferenco, ki jo pripravljata Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Univerze v Mariboru ob tehnični podpori zavoda  Arnes. Osrednji dogodek  videokonference bo intervju s prof. dr. Petrom Suberjem, gurujem svetovnega gibanja Odprtega dostopa (Open Access). Nekaj prvih podatkov o konferenci odkriva koncept vabila:
OpenAccess Slovenia
Mednarodni teden odprtega dostopa, 21. oktober do 27. oktober 2013
Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani  v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in
Univerzitetna knjižnica Maribor Univerze v Mariboru
s tehnično podporo Arnesa
vas ob mednarodnem tednu odprtega dostopa vabita na videokonferenčni pogovor s profesorjem ameriške univerze Harvard dr. Petrom Suberjem, enim izmed utemeljiteljev  ideje odprtega dostopa do znanstvenih del.
Pogovor bo potekal 21. oktobra 2013 ob 15.30 uri hkrati v zbornični dvorani rektorata Univerze v Ljubljani (moderator Miro Pušnik, direktor CTK) in v Podreccini dvorani rektorata Univerze v Mariboru (moderator prof. dr. Jozsef Györkös).
Prof. dr. Peter Suber je eden izmed utemeljiteljev ideje odprtega dostopa do znanstvenih del in raziskovalnih podatkov.  Bil je član BOAI – Budapest Open Access Initiative, ki je leta 2001 utemeljila nov model licenciranja znanstvenih objav.  Leta 2003 je bil prof. Suber imenovan na mesto raziskovalca v organizaciji SPARC – Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition in od leta 2009 deluje na Univerzi Harvard. Leta 2011 je postal direktor HOAP – Harvard Open Access Project, leta 2013 pa še direktor pisarne »Harvard Office for Scholarly Communication«.  Je avtor številnih publikacij, še posebej znana je njegova knjiga Open Access (v OA dostopna na http://mitpress.mit.edu/books/open-access).
V odprti interaktivni diskusiji s poudarkom na dosedanjih izkušnjah v Sloveniji bomo razpravljali o: pomenu in  licenciranju odprtega dostopa, o odnosu založnikov do  odprtega dostopa,  o zahtevah evropskih in ameriških znanstvenoraziskovalnih politik, o sistemih  vrednotenja ter o  odmevnosti znanstvenega dela v odprtem dostopu.
Udeleženci ste vljudno vabljeni k aktivnemu sodelovanju. Zaradi lažje organizacije mednarodnega pogovora vas prosimo za predhodno prijavo
na e-naslov irena.jaksa@ctk.uni-lj.si (Ljubljana) in dunja.legat@um.si (Maribor).
Videokonferenčni pogovor bo mogoče spremljati tudi preko spleta; spletni naslov bo naknadno objavljen na spletnih straneh Centralne tehniške knjižnice (http://www.ctk.uni-lj.si/) in Univerzitetne knjižnice Maribor (www.ukm.si).
Vljudno vabljeni!

nedelja, oktober 06, 2013

Proverbiarium 318

Totam aeque vitam miscet dolor et gaudium.
Celo življenje enako polnita žalost in veselje.

Tot capita, tot sensus.
Toliko glav, toliko misli.

Trahimur omnes laudis studio.
Vse nas vleče želja za pohvalo.