nedelja, junij 30, 2013

Proverbiarium 306

Aures habent et non audient.
Imajo ušesa pa ne slišijo.

Auri sacra fames.
Prekleta lakota za zlatom.

Auro loquente omnis sermo inanis est.
Kjer govori zlato je vsak pogovor odveč.

O odprtih učnih virih

Na konferenci LINC 2013 so udeleženci v panelni razpravi predstavili tudi pomen odprtih učnih virov (Open Education Resources - OER). Različne vidike posodabljanja lahko spremljamo preko povezav v zapisu na MIT OCW blogu. 

Najboljše učne spletne strani

Ameriška zveza šolskih knjižničarjev (AASL) je razglasila letošnje nagrajence za najboljše spletne strani za učenje in poučevanje. Med 25timi spletnimi stranmi v šestih kategorijah najdemo npr. Pinterest, Easel.ly, MyHistro, Edcanvas, Edudemic, TEDEd, Digital Public Library of America (DPLA)…, če naštejem samo nekatere med njimi.

nedelja, junij 23, 2013

Proverbiarium 305

Sui cuique mores fingunt fortunam.
Vsakomur njegove navade določajo usodo.

Sum, ergo bibo; bibo, ergo sum.
Sem, torej pijem; pijem, torej sem.

Sumite materiam vestris, qui scribitis, aequam viribus.
Pisci, izbirajte si snov, ki ste ji dorasli.

Google+ prehitel Twitter

Google+ (G+) naj bi se med družbenimi omrežji prebil na drugo mesto, s 359 milijoni aktivnih uporabnikov naj bi prehitel Twitter z 297 milijoni uporabnikov in naj bi zaostal zgolj za mrežo Facebook (FB), ki naj bi jo uporabljalo 701 milijon uporabnikov. Priznati pa je treba, da je med vpisanimi uporabniki Googlo+ le 135 milijonov takih, ki dejansko pišejo prispevke v G+ in da se je število prijavljenih uporabnikov močno povečalo nedavno, ko je Google povezal svoje storitve in se s prijavo v eno od njih (npr. YouTube, Search, Maps…) prijavite lahko tudi v druge. No, izkušnja  pri delu z G+ se precej razlikuje od tiste, ki so je vajeni uporabniki FB, ki tudi pravijo, da je G+premalo druž(a)ben. In res, klientela uporabnikov G+ je nekoliko specifična, saj je zelo uporaben za profesionalno rabo in se na nek način približuje delu z blogi.

sobota, junij 15, 2013

Proverbiarium 304

Audentes fortuna iuvat.
Pogumnim pomaga sreča.

Audiatur et altera pars.
Naj se sliši tudi druga stran.

Audit quod non vult qui pergit dicere quod vult.
Slišal bo česar noče, kdor ne neha govoriti kar hoče.

nedelja, junij 09, 2013

Big Data - nova OD revija

“Veliki podatki” ( angl. “big data”), ki so tako simpatično opredeljeni kot nova disciplina v Kvarkadabrinem članku “Veliki podatki – nova paradigma vednosti” so zdaj v svetu dobili tudi svojo revijo Big Data, ki bo izhajala v odprtem dostopu. O njej se je razgovoril v zapisu na svojem blogu glavni urednik Edd Dumbill.

Vpliv OD na citiranost

Raziskovalca M. McCabe in C. Snyder v svoji študiji The Rich Get Richer and the Poor Get Poorer: The Effect of Open Access on Cites to Science Journals Across the Quality Spectrum ugotovljata, da odprti dostop (OD) povečuje citiranost objav dobre kvalitete in zmanjšuje citiranost slabih objav; pojavu sta dala ime “učinek superzvezde”

Proverbiarium 303

Magnus non est pumilio, licet in monte constiterit.
Palček ni velik, pa čeprav stoji na gori.

Maiores pennae nido.
Krila so večja od gnezda (velja za človeka, ki želi doseči preveč).

Maiori cedo.
Močnejšemu se ognem.

Iskalnik za odprti dostop

Specializiran iskalnik za odprtodostopne e-revije v humanistiki in družboslovju je JURN. Ker deluje na Googlovi platformi ga uporabljate na način, kot smo ga navajeni pri njem. Sicer pa na namenskem blogu lahko preberete več o tem zanimivem servisu, oz. na konkretnem zapisu FAQ about Jurn o njegovi uporabi.

nedelja, junij 02, 2013

Še rang lista znanstvene odličnosti

Nizozemska rang lestvica znanstvene odmevnosti CWTS Leiden Ranking nastaja na Univerzi Leiden. Merijo znanstveno uspešnost 500 večjih svetovnih univerz. Za razliko od konkurenčnih lestvic so posebno ponosni na zelo dorečen način vrednotenja znanstvenega vpliva in sodelovanja, ki pa v glavnem temelji na obdelavi podatkov iz Web of Science. Od slovenskih visokošolskih ustanov je v obdelavo uvrščena le Univerza v Ljubljani (455. mesto). Med prvimi 50timi univerzami je 38 ameriških z MIT odločno na prvem mestu.

Proverbiarium 302

Longe fugit, quisquis suos fugit.
Daleč beži, kdor pred svojimi beži.

Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla.
Dolga je pot po predpisanem, kratka in učinkovita po vzorcih.

Lucet in tenebris virtus.
Krepost sije v temi.

Europeana ogrožena

Zaradi radikalnega zmanjševanja sredstev EU za projekt CEF je ogroženo tudi prihodnje delovanje Europeane, evropskega portala digitalnih knjižnic, muzejev in arhivov. Zaskrbljeni zato pozivajo, da na blogih, FB in drugih medijih uporabniki podpro portal, predvsem pa da se s podporo oglasijo na twitterju s hashtagom #AllezCulture

O odprti znanosti na U. Oxford

Univerza Oxford je aprila letos gostila konferenco “Rigour and Openness in 21st Century Science”. Več kot 30 govornikov je razpravljalo o inovacijah v digitalnem publiciranju, o novi odprtosti v znanosti in o odprtem dostopu. Nastopi so zdaj na voljo v zvočni obliki kot podkasti.