sobota, september 24, 2011

O upravljanju z znanostjo

Ameriška The National Science Foundation - NSF je kot izplen delavnice na temo upravljanja znanosti pripravila material Changing the Conduct of Science in the Information Age. Poudarek je bil na mednarodnem sodelovanju pri pospeševanju podatkovnega dostopa in pri oblikovanju tehničnih rešitev za oblikovanje odprtih podatkovnih platform ob zavarovanju avtorskih interesov, s pozivom, da konkretne aktivnosti podprejo agencije, ki financirajo znanost.

Proverbiarium 230

Mel in ore, fel in core.
Med v ustih, žolč (gnev) v srcu.

Melior est canis vivus leone mortuo.
Boljši je živ pes kot mrtev lev.
(Nam je bližji rek: Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi.)

Melius nil caelibe vita.
Ni boljšega od samskega življenja.

ponedeljek, september 19, 2011

JSTORE odpira odprti dostop

JSTOR je neprofiten, plačljiv spletni bibliografski servis, ki podpira akademsko sfero z dostopom do raziskovalne literature. Zdaj je v svojo ponudbo dodal zanimivo možnost, pribl. 6% svojega sklada je ponudil v odprti dostop in to za članke, ki so bili izdani v ZDA pred letom 1923 in pred letom 1870 v drugih državah.

sobota, september 17, 2011

WEB indeks

Napovedan je nov projekt The World Wide Web Index. Iz njegove napovedi: “ The Web Index bo prvo večdimenzionalno merilo spleta in njegovega vpliva na ljudi in države. Vključeval bo razvite dežele in dežele v razvoju in predstavil kazalce, ki bodo pričali o političnem, ekonomskem in socialnem vplivu spleta, kot tudi kazalce infrastrukture spletne povezljivosti.”  Portal bo upravljala posebna Web Foundation s partnerji, zagonski kapital je zagotovila firma Google.

3 milijone OD tekstov v Internet Archive

Internet Archive Blogs je objavil, da so včeraj knjižnice, ki preko Internet Archive ponujajo odprtodostopne tekste, dosegle 3 milijone dostopnih tekstov.

Proverbiarium 229

Quod optime notandum (est).
Kar si je treba zelo dobro zapomniti.

Quod datur probis, eripitur improbis.
Kar daš poštenim, odvzameš nepoštenim.

Quod differtur, non aufertur.
Kar odložimo, tega ne ukinemo.

torek, september 13, 2011

Open Culture

Skupina zanesenjakov iz okolice San Francisca, ki so deloma povezani s Univerzo Stanford, predstavlja na spletu v obliki bloga Open Culture učni material, namenjen globalni skupnosti vseživljenjskega učenja.  Iščejo, urejajo in komentirajo spletne povezave do materialov, ki jih povezuje skupna kultura odprtega dostopa (OD): OD zvočne knjige, OD učni material, OD filmski material, OD jezikovni tečaji, OD e-knjige in druge OD vire. (Hvala G+ prijatelju M. Završniku za opozorilo).

Tablice prihajajo tudi v naše šole

Tega članka v Bibaleze.si sem se resnično razveselil, saj dokazuje, da kljub splošnemu malodušju nekateri še imajo vizijo in skrbijo, da izobraževanje ostaja v stiku z novostmi v svetu.  Priznanje si zaslužita tako Osnovna šola Prule, kot tudi razvijalci e-učnih vsebin v založbi Rokus Klett (splet Lilibi.si)  

Škoda le, da ni učinkovitejše podpore pri "odgovornih dejavnikih".

nedelja, september 11, 2011

Še enkrat: kaj je odprti dostop?

Na blogu Hedda (Higher Education Development Accociation s sedežem na univerzi v Oslu),  je predstavljenih 14 ključnih značilnosti odprtega dostopa, kot jih vidi eden od gurujev tega gibanja Steven Harnad, profesor na kanadski univerzi v Quebecu in britanski univerzi v Southamptonu.  Znan je tudi po svojem blogu Open Access Archivangelism.

sobota, september 10, 2011

Proverbiarium 228

Lucrum sine damno alterius fieri non potest.
Ni mogoče dobiti, če nekdo drug ne izgubi.

Ludus animo debet aliquando dari.
Včasih se je treba prepustiti igrivosti.

Lupos apud oves linquere.
Pustiti volkove z ovcami.

četrtek, september 08, 2011

Umrl utemeljitelj Projekta Gutenberg

V torek je v starosti 64. let umrl Michael Stern Hart, izjemen vizionar in futurist. Razvil je idejo e-knjige in s to idejo je nato utemeljil in ustanovil Project Gutenberg, koncept, ki je ena od najučinkovitejših uresničitev odprtega dostopa.

sobota, september 03, 2011

Proverbiarium 227

Iam alios vidimus ventos.
Tudi drugačne vetrove smo že videli. (Pomen: Doživeli smo že hujše stvari.)

Ibi semper est victoria, ubi concordia est.
Vedno je zmaga tam, kjer je sloga.

Idem delictum non debet bis puniri.
Istega prekrška ne moremo kaznovati dvakrat.