nedelja, november 13, 2005

Lawrence Lessig v Ljubljani

Na vsak način je vredno v včerajšnji Sobotni prilogi (12. 11. 2005) prebrati intervju s prof. Lawrenceom Lessigom, profesorjem prava na Stanford Law School, avtorjem gibanja Free culture in glavnim idejnim snovalcem akcije Creative Commons (CC). Prejšnji teden se je v Ljubljani udeležil prireditve (Festival ustvarjalnosti) ob predstavitvi slovenskih licenc Creative Commons Slovenija, imel odmevno predavanje, hvalevredno pa je tudi, da so pri SP Dela pripravili razgovor z njim. Bralec bo najbrž obiskal svetovane spletne povezave, sicer sem pa tudi že v tem blogu obsežneje pisal o CC.

V SP intervjuju mi je posebno padla v oči misel L. Lessiga s katero je opredelil vlogo ameriških profesorjev, cit. »…Evropa in ZDA imajo zelo različne poglede na vprašanje, kakšne so vloge in naloge akademikov. V ZDA profesorji nismo le izobraževalci naših študentov, ampak prevzemamo tudi vlogo prevajalcev zapletenih problematik v jezik, ki ga lahko razumejo običajni ljudje…«. Se nam velja zamisliti!

Pa še to: prof. Lessig je bil s strani revije Scientific American uvrščen na spisek 50 najpomembnejših ameriških vizionarjev. Je tudi avtor izjemnega bloga, preko katerega lahko najdete pot do njegovih knjig, ki so v Odprtem dostopu!

Če SP nimate ravno pri roki, lahko kopijo pogovora preberete v blogu brumec.org.

1 komentar:

  1. To seveda pomeni, da bi moral vsakomur, ki bi ga zelel napotiti na dolocen clanek, svetovati, da se registrira pri Delu za brezplacno verzijo. Ker bi namrec golo kopiranje html teksta iz Spletnega dela v moj blog najbrz zopet bila krsitev avtorskih pravic? Zal je moje znanje o zasciti intelektualnih pravic res zelo luknjicavo. lp franc

    OdgovoriIzbriši